За инцидентите на пътя и високата скорост у нас говорим,

...
За инцидентите на пътя и високата скорост у нас говорим,
Коментари Харесай

Ще въведат ли ограничение на скоростта по магистралите в Германия

За случаите на пътя и високата скорост у нас приказваме, за жалост, постоянно. Една от дребното страни в света без ограничаване на скоростта и евентуално най-известният образец за това е Германия.

В страната обаче тематиката се дискутира от години би трябвало ли да бъде наложено ограничаване по скоростните прави. А причини има и в двата лагера, този на последователите и този на отричащите концепцията.

Данните сочат че, автомагистралите са най-безопасните пътища в Германия. Делът на починалите при пътно транспортни катастрофи там е 11 %. Много хора обаче поддържат концепцията за ограничаване на скоростта.

За разлика от множеството страни в света, в Германия няма записана в закона за придвижването по пътищата (StVO) оптимално позволена скорост по автомагистралите.

" В Германия няма общо ограничаване на скоростта. Разбира се, има избрани сектори от автомагистрали, където скоростта е лимитирана. Наистина е правилно, че на автомагистралата рисковете са естествено по-малки, в сравнение с да вземем за пример в града. Факт е, че там няма кръстовища или даже насрещно придвижване. На автомагистралите придвижването се реализира в една посока, всички карат в една и съща посока, само че с друга скорост и това също е проблем на автомагистралите. Имаме две-три ленти, в които се кара с друга скорост ", изясни Кирстин Цайдлер, началник асоциация „ Проучване на злополуки на застрахователите ".

Въпреки високата скорост автомагистралите в Германия са измежду най-безопасните пътни сектори. В страната от години тече спор би трябвало ли да има лимитирана оптималната скорост по аутобаните? Оказва се, че немалка част от германците биха подкрепили ограничаване на скоростта от 130 километра в час. Ако ви звучи познато то е, тъй като точно това е и едно от предложенията в България за ограничение на скоростта по автомагистралите.

" Поддръжниците споделят, че това ще помогне да се предотвратят доста катастрофи, а съперниците - че такива доказателства липсват. В едно изследване установихме, че към 35% от германците биха приветствали ограничаване на скоростта от 130 км/ч, да вземем за пример. Трябва обаче да се каже, че включително влизат и велосипедистите и пешеходците. Запитани бяха освен водачите на коли. Така стигаме до представителната цифра от 35 %. Но да, има разнообразни лагери, последователи и съперници, и по този начин не се стига до общо решение ", призна Цайдлер.

Сред причините на последователите на концепцията са още, че колкото по-бавно се движи един автомобил, толкоз по-малко гориво изразходва той и по-малко нездравословни излъчвания отработени газове отделя. Но единствена високата скорост ли е причина за случай?

" Както споделих, скоростта има прочут капацитет да предотвратява катастрофи. Тя е единствено един от факторите за произшествията. Някои от тях не се случват при по-ниски скорости и са по-малко съществени. Трябва обаче да се каже, че има и други фактори, които способстват за злополуките. Един от тях е инфраструктурата, само че също по този начин и държанието на обособените участници в придвижването. Например незадоволителните безвредни дистанции също са важен фактор. А те не могат да бъдат реализирани с ограничение на скоростта ", счита специалистът.

За пътните специалисти разковничето за понижаване на злополуките се корени другаде.

" Това значи, че даже тук-там, където скоростта е понижена, да вземем за пример тъй като има черно леке за катастрофи или по други аргументи, ограничаването на скоростта не всеки път е подобаващата скорост за всяка обстановка. Ние, пътните специалисти, обичаме да приказваме за по този начин наречената приспособена скорост. Това значи да вземем за пример, че в случай че имам неприятна видимост или огромен трафик, или запушване, тогава оптималната скорост не е подобаващата и би трябвало да смъква крайници си от педала на газта и да карам по-бавно. Дори в случай че законът ни разрешава да караме по-бързо в този миг. Така че приспособената скорост също е доста значим фактор за отбягване на катастрофи ", счита Кирстин Цайдлер.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР