За гордостта на руската душа, за величието и падението на

...
За гордостта на руската душа, за величието и падението на
Коментари Харесай

В живота има моменти, когато законите на сърцето стоят над писаните закони ~ Сибирският бръснар

За гордостта на съветската душа, за величието и падението на любовта, която живее единствено с истината, за смелия кадет Андрей Толстой и красивата американка Джейн, за другарството, верността, трагичното и съдбовното – всички влакна на живота, сплетени в един филм на Никита Михалков. 188 дни и 32 милиона $ са нужни на режисьора да снима лентата, която при премиерата си в Русия, потапя хитовия „ Титаник ” по гледаемост.

За Моцарт, традициите, достойнството и любовта, с Джулия Ормонд и Олег Меншиков.

Джейн

Скъпо мое момче, всяка вечер се апелирам Бог да ти подари мъдрост…, и да те пази от юношеските неточности, които съветските кадети правеха преди 20 години. Твоята майка се опитваше да разгадае тайната на тази необятна и неподдаваща се на здрава логичност земя. В Русия можеш да крадеш и мамиш, само че дадената дума се цени повече от всеки формален документ, а една недомислена дума може да докара до клане.

В живота има моменти, когато законите  на сърцето стоят над писаните закони.

Генерал Радлов

В Русия зверовете пият като хора, а хората пият като зверове.

– В неделя е ден за амнистия.
–  Прошка? За какво?
–  За всичко. Това е остаряла съветска традиция.

–  Къде отиват всички?
–  На реката. Ще има юмручен пердах. Стара съветска традиция…

Джейн

Последният ден от Сирни Заговезни е неделята за амнистия. Прошка се желае от близки и родственици, познати и непознати. Така душата намира разтуха от гнева и угризенията. Всички в тази удивителна страна стига до крайности – полуголи мъже се бият до пристъп в ледената река, а след това си желаят амнистия един на различен. Тук отиват на война с песни, а на женитба – облени в сълзи… И всичко е толкоз съществено! Дори най-дребното нещо.

1885 година КРЕМЪЛ - Клетвата на кадетите
Император Александър III

Господа подофицери, помнете, че задачата ви е не е да се изправите против патроните. Храбростта значи самообладание! Търпението в заплаха – това е победа! Руският боец е смел, устойчив и толерантен! И по тази причина - несломим! Обичайте съветският боец. Пазете го. Желая ви благополучие, юнкери! УРА!

Андрей

… влюбих се във вас от пръв поглед… Обикнах ви, още когато ви видях за пръв път там, в купето на влака. Никого няма да обичам повече от вас, тъй като няма да съм кадърен да обичам друга жена. След няколко месеца ще стана офицер. Разбира се, живота първоначално няма да е елементарен, моето семейство е оскъдно. Разбирам, че ми е рано да сътворявам семейство, само че в случай че ми дадете даже най-малката вяра, че ще мога да печеля ръката и сърцето ви в бъдеще, ще бъда същински благополучен. Простете ми!

Колко нежно е човешкото благополучие. Колко слепи и наивни сме ние, като си мислим че сме господари на ориста и живота си. Човешкото създание е празен съд, който чака да бъде запълнен.

Синът на Андрей и Джейн и сержанта, американски боен летен лагер

–  Давам ти финален късмет да свалиш тая проклета маска. Кажи в този момент: „ Сера аз на тоя Моцарт! ”
–  Не, сър!
–  Цял живот ли ще я носиш? Заради един свирач?!
–  Не е свирач! Моцарт е популярен композитор, сър! Слушали сте неговата музика.
–  Добре де, той е популярен композитор!
–  Какво казахте, не ви чух сър?
–  Добре де, ти печелиш - Моцарт е популярен композитор! Свали в този момент проклетата маска!
–  Не ви слушам, сър!
–  Какво? Е, чуват ли ме всички – Моцарт, който ми скъса задника с парен чук, Моцарт, чиито майка, баща, сестри, братя, братовчеди, дядовци и лели, всички взети дружно, могат да ми ядат лайната и да вървят на майната си… Моцарт, дето ме навря в миша дупка… Та, тоя същият Моцарт е популярен композитор!

Сибирският бръснар, 1998, Никита Михалков
Снимки: ilarge.lisimg.com, movieboozer.com, distrib.pyramidefilms.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР