За да разберем това, трябва да се отправим към Андите,

...
За да разберем това, трябва да се отправим към Андите,
Коментари Харесай

Колко най-дългото може да лети една птица без да маха с криле

За да разберем това, би трябвало да се отправим към Андите, където се намира едно безусловно добиче – андският кондор (още южноамерикански). И като споделяме „ добиче “, не се майтапим – това нещо може да тежи до 15 кг, което го прави най-тежката летяща птица в света.

Може да наподобява, че толкоз тежко животно въобще не може да се издигне във въздуха, само че кондори имат и впечатляващ обсег на крилете – до 3,2 метра. Теглото им също е част от повода да се издигат нависоко; многото махане на крилата би било огромно изпитание за толкоз едра птица, по тази причина те употребяват горещи въздушни течения, с цел да се задържат във въздуха.

 Colca-condor-c03

Екип от Университета в Суонзи и Националния университет в Комахуе е наблюдавал осем андски кондора в продължение на пет години, като им е сложил GPS устройство и записващо устройство, което да записва придвижването на крилата им.

На базата на тези данни те откриват, че кондорите са размахвали крила единствено през 1% от времето на полета си. Това значи, че единствено за малко извоюват купата от странстващите албатроси, които съгласно изследване могат да махат с криле 1,2% от времето на полета.

Подобно на албатросите, главната част от махането кондорите вършат по време на политане – в действителност повече от 75%. През останалото време сполучливо го заобикалят, като се възползват оптимално от вятъра и въздушните течения, като една от птиците даже съумява да издържи

Климатът наподобява не оказва огромно въздействие върху това дали кондорите ще махат с крила или не. „ Това демонстрира, че решенията по кое време и къде да се приземят са от огромно значение, защото те освен би трябвало да могат да излетят още веднъж, само че и ненужните кацания ще усилят доста общите старания за полета им “, изяснява създателят на проучването доктор Хана Уилямс в изказване.

За благополучие на по-младите птици, тази дарба за взимане на решения не наподобява да е нещо, което идва единствено с възрастта – всички кондори в проучването са били невръстни. „ Нашите резултати демонстрират, че даже неопитните птици могат да изминат големи дистанции без да махат “, пишат създателите.

Това е впечатляващо достижение, само че освен огромните птици са способни на такива рекордни летателни трикове – купата за най-дълго време, през което птица може да лети, без да се приземява, да вземем за пример, принадлежи на един доста по-малък дръпнат другар: черният бързолет.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР