За да имаме по-добър железопътен транспорт, цените трябва да бъдат

...
За да имаме по-добър железопътен транспорт, цените трябва да бъдат
Коментари Харесай

БДЖ увеличи цените на билетите, но ще се подобри ли услугата

За да имаме по-добър железопътен превоз, цените би трябвало да бъдат обновени, само че и сдружението (за “БДЖ – пътнически транспорти ” става дума) най-сетне би трябвало да влезе в 21 век. Затова честите закъснения на влаковете, неприятните условия и неуредиците е извънредно време да останат в предишното – един път и вечно, написа

От 7 май влязоха в действие новите цени на билетите за трен, като нарастването е приблизително с към 20%. Причината е “драстичното увеличение на разноските на сдружението през последните няколко години ”.

Скокът в цената е според от дестинацията. По направлението София – Бургас – София към този момент ще се пътува против 36.70 лева във втора класа на бързия трен. Ако закупеният билет е за първа класа, за отиване и връщане цената му ще бъде 46.00 лв.. За съпоставяне, преди влизане в действие на новата цена, цената на билета е била 30.70 лева за втора класа, и 38.40 лева за първа.

Възражения против увеличението на услугата няма и това е закономерно. Цените на билетите не са променяни от 2012 г като се изключи едно индексиране с по-малко от 2% през 2020 година В същото време сдружението беше ударено от високата инфлация и нарастването на минималната работна заплата, а възнагражденията на чиновниците бяха увеличени с 19.6%. Освен това са нужни пари за по-добра поддръжка.

Управителят на “Пътнически транспорти ” инж. Венцислав Славков разгласи пред медиите предишния месец, че държавният транспортьор има подписан контракт за нови локомотиви, чиято доставка ще стартира от декември. Има подписан контракт и за доставка на 76 вагона, част от които се чакат през май.

Част от влаковете, които се движат по националната мрежа, са модерни и пътуването с тях е прелестно. Те са чисти и климатизирани, също по този начин има улеснения за трудноподвижни хора. Другата част обаче са 40-годишни машини, които са мърляви, постоянно парното се поврежда и работи на оптималната степен в жегата, само че никакво го няма в студа, прозорците не се отварят, салоните са захабени, а тоалетните по-добре да бъдат заобикаляни. Ако пасажерите са до Перник, ще устоят 30-40 минути това премеждие, в случай че пътуват до Лом или Варна обаче нещастието им е обезпечена.

Поради неналичието на задоволително машини и устрема на БДЖ да не редуцира линии, постоянно пасажерите би трябвало да чакат идващи влакове, от които се откачва локомотива, с цел да се прикачи на тяхната комбинация. По публични данни влаковете, които закъсняват, го вършат приблизително с 33 минути. За предходната година са закъснели 9% от композициите. Губенето на времето на хората няма за какво да се разяснява, само че има и други вреди, изключително, в случай че се случва през зимата на ветровитите перони.

Голяма част от пасажерите, които употребяват жп превоз признават, че го вършат, тъй като нямат различен избор. Все отново не всички хора карат. Други пък го употребяват, с цел да стигат до работа или учебно заведение, както и до държавни администрации.

От икономическа позиция, в жп превоза има доста самун. Миналата година личният състав на “БДЖ-ПП ” е превозил съвсем 22 млн. души.

Близо 20% от трафика е от Централна жп гара София, която макар че беше ремонтирана, продължава да е като от филм на ужасите.

Сега очакванията са в мегасделка за влакове, която беше оповестена неотдавна от транспортното министерство. Ресорният министър Георги Гвоздейков мина към директно договаряне за закупуване на 35 нови мотриси, като предложения четири компании за водене на договаряния.

Мегатъргът е с планирана стойност от 1.1 милиарда лева, като по него ще бъдат закупени 35 мотриси с по най-малко 200 седящи места и скорост на придвижване от над 160 км/ч.

Закупуването на нови влакове за железниците е една от най-големите вложения по проекта за възобновяване и резистентност, а в случай че договарянето се провали, България може да изгуби парите. Българите пък да изгубим опцията да имаме естествен жп превоз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР