За 2023 година е увеличен броят на живородените деца в

...
За 2023 година е увеличен броят на живородените деца в
Коментари Харесай

Икономист: България се топи бързо, защото такива политики водим

За 2023 година е повишен броят на живородените деца в страната. Това е позитивното, въпреки и процентът е да е дребен. Друга добра вест е, че българите желаят да имат повече деца.  

Това разяснява пред Нова тв гл. помощник Александра Равначкова по отношение на последните данни за популацията на България, съгласно които страната ни продължава  да се топи.

58,8% е трудоспособното население у нас, само че трудоспособните са повече от заетите, защото има доста хора, които не работят, нито учат. Трябва да се види за какво това е по този начин. Процентът на незаетите е значителен измежду младите, за жалост и това не е единствено у нас, само че и в Европа, коментира Лидия Шулева.

Това, което ми прави усещане в данните е, че от 90-та година имаме стабилно понижаване на родените деца с едно изключение. От 2004 до 2009 година този тренд се обръща съществено. Ясно е, че това са годините, когато имаме интензивен стопански напредък, а вложенията доближиха до 2% от Брутният вътрешен продукт. Сега са 3%. Тогава България влезе в Европейски Съюз. От 2009 година раждаемостта е внезапно надолу. В последна сметка това демонстрира, че има директна връзка сред икономическия напредък и желанието на хората да раждат деца, уточни тя.

Много постоянно се приказва, че в България има най-дългото майчинство в света, че то има връзка с раждаемостта. Но се оказва, че не е по този начин. Необходими са ограничения, само че дано си дадем сметка какви да са те. Дългото майчинство като се изключи че пречи на кариерата на дамите, те получават и по-ниски заплати, а оттова по-ниски пенсии. Така че майчинството с раждаемостта няма връзка. Но са нужни други ограничения, разяснява тя.

Тренда е, че България е една от най-бързо изчезващите страни и това се дължи на политиките, които водим. Това афектира икономическото развиване, като тук процесът е двустранен. Над 3 млн. души е работната мощ на цялата страна, само че дано да не се лъжем, че това са хора като от квартал на един огромен град в света. Трябва да се сътвори място, което да е привлекателно, тъй че хората да остават тук. Ние не раждаме по-малко в сравнение с европейците или друга развита страна. Проблемът е чистата миграция, подбудена от стопански аргументи. Просто би трябвало да създадем страна, в която хората желаят да живеят, коментира икономистът Преслав Райков.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР