Юни е месецът за информираност относно състоянието, наречено сколиоза. По

...
Юни е месецът за информираност относно състоянието, наречено сколиоза. По
Коментари Харесай

Кинезитерапевт консултира безплатно деца във Враца относно сколиоза

Юни е месецът за осведоменост по отношение на положението, наречено сколиоза. По този мотив, във Враца ще се организира Ден на отворените порти за въпроси и прегледи по отношение на гръбначния дирек, ходилата, физическото положение и вярното телодържане. Мястото е Кабинетът за Кинезитерапия на бул. „ 2-ри юни “ 28. Събитието е планувано за 25 юни, неделя, сред 9 и 18 часа.
Изследването ще се организира от кинезитерапевт Поли Николова, сертифициран терапевт за характерни физиотерапевтични извършения при сколиоза, и ще бъде гратис за деца до 18 години, само че с авансово непокътнат час на тел: 0883389947 или в страницата на кабинета.
На консултациите ще разберете какви са разликите сред гръбначно деформиране и неправилна стойка, каква е ролята на ходилото за вярното телодържане и какъв спорт е вярно да се практикува при неправилна стойка и сколиоза и други
Децата сред 8 и 14 години са най-рисковата група за развиване и напредък на идеопатичната сколиоза, поради бързите темпове на напредък в този интервал. За това следенето, профилактиката и в случай че се постанова лекуването в тази възраст са основни за вярното и хармонично развиване на децата.
Идиопатичната сколиоза  е сложна 3D (триизмерна) торзионна дисторция на гръбначния дирек и торса, която се развива при здрави деца и може да прогресира по отношение на доста фактори през всеки бърз интервал на напредък или по-късно през живота. Рентгенологично се дефинира, като латерална (странична) кривина на гръбначния дирек по-голяма или равна на 10° Cobb ъгъл, с ротация и незнайна етиология.
3D дисторция се дефинира от изместването на прешлените и в 3-те вероятни равнини. Освен латерално (встрани), прешлените се ротират по посока на кривата, която в практиката се назовава конвексна страна и вентро- дорзално или  в предно- задна посока. Структурната сколиоза е типична и с вътрешна ротация в прешлена, която води до неговата дисторция.
Сколиозата се класифицира по няколко белега. 
•    Тя може да бъде структурна, когато детето не може да поправя кривата единствено и са настъпили структурни промени като торзия и ротация в прешлените в засегнатата зона. Или функционална, когато детето поправя кривата и няма структурни промени в гръбначния дирек. Тогава се назовава неправилна позиция / погрешно телодържане.
•    Сколиозата в голям % от случайте е идеопатична (75-80%), което значи с неизяснена етиология (не се знаят аргументите за появяването ѝ). При 10% от случаите е вродена, в резултат на вродени болести. 5-7%  е каузи на нервно-мускулните нарушавания като причина за появяването и.
Според възрастта на настъпване сколиозата е: 
•   Инфантилна (от раждането до 2-3 год.); 
•   Ювенилна (от 3 до 9/11год.); 
•   Адолесцентна (от 10 до 17-18 год.)
•   Сполиоза при възрастни над 18 год.
В голям % от случйте сколиозата е с нейзяснени  причини, само че въпреки всичко съществуват предразполагащи фактори. Това са бърз напредък (ренгенологично белег на Risser), постурална незрялост, най-често при девойките, неправилна поза, водеща до постурален дисбаланс, неправилни привички в всекидневието и доста други.
Подходът при лекуването на сколиоза зависи от потвърдения посредством рентгенография Cobb ъгъл. 5-20° Cobb ъгъл предстои на следене и СФУС (специфични физиотерапевтични извършения при сколиоза), 20°-40° Cobb ъгъл - корсето лекуване + СФУС, над 40° Cobb ъгъл е показана хирургично лекуване.
Правилният метод постоянно е групов. Само тясното съдействие сред персонален доктор, ортопед, медицински механик и кинезитерапевт може да обезпечи оптимални резултати в лекуването. Спрямо стадия и степента на деформиране превес имат едни или други структури в комплексното лекуване. Ако да вземем за пример 20° сколиотична крива предстои на интензивна кинезитерапия и следене, кривите над 50° са извънредно показани за оперативно лекуване и там характерните извършения няма да дадат стремежи резултат. Ако избегнем корсетолечението при сколиоза 20-40° и предпочетем единствено извършения, то още веднъж резултатът няма да е приемлив. 
Кинезитерапията е част от комплексния метод който включва: персонален доктор -> доктор ортопед -> медицински механик -> кинезитерапевт, като връзката сред експертите е непрекъсната и реципрочна. Ролята на кинезитерапията се разказва най-добре от мотото в концепцията на други Мануал Риго: „ Looking after the person, not just the curve ”, т.е. Трябва да преглеждаме индивида, а не просто изкривяването като такова. Трябва да сме реалисти по отношение на възобновяване и да имаме в поради на първо място психо-физическо-емоционалното положение на човек, като внедрим повсеместен метод и „ флексабилна ” терапия - изменяща се по отношение на изменящите се потребности на пациента.
По създание кинезитерапията са целенасочените, усмислени и вярно подбрани лечебни извършения, целящи промяна и възобновяване на функционалността. Говорейки за сколиоза, кинезитерапията употребява характерни физиотерапевтични извършения (СФУС) основани на триизмерната природа на сколиотичната крива. Те се основават на 3D пространствена промяна на тялото съчетана с техники за разшираване и прогресиращи до извършения в промяна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР