Южнокорейската компания Хюндай“ се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по

...
Южнокорейската компания Хюндай“ се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по
Коментари Харесай

Международен скандал: Южна Корея скочи заради намеса на ППДБ в избора на строител на блоковете на АЕЦ Козлодуй

Южнокорейската компания „ Хюндай “ се притеснява от евентуално нелоялна конкуренция по време на процеса на създаване на седми и осми блок в АЕЦ „ Козлодуй “.

Това обявиха в свое мнение от концерна, оповестено на страницата на посолството на Република Корея във Facebook, съобщи Флаш нюз. 

По-рано през днешния ден депутатите от енергийната комисия одобриха решение, с което се форсират договарянията с „ Хюндай “ за строителството на новите блокове по американската технология АП 1000.

Компанията е построила първият и единствен АЕЦ в арабска страна АЕЦ " Барака " в ОАЕ. 

Условието, което българските депутати слагат, е 30% от плана да се извършва от български компании, а цената на първия стадий от инженеринга да не нахвърля 200 млн. $.

От ПП-ДБ обаче упорстваха да се водят договаряния и с още едно сдружение, с цел да се подсигурява по-честен конкурс.

Публикуваме цялостния текст на мнението, публикувано от посолството на Република Корея:

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. в Южна Корея e определена за единствен индивид, който минава предварителната оценка за новата атомна електроцентрала в Козлодуй с технология АП.

Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. (Hyundai E&C), като водещ корейски експерт в строителството на нуклеарна енергетика, има сполучлив връх за довеждане докрай на общо 24 нуклеарни реактора (27GWe) в Южна Корея и „ Ядрената електроцентрала Barakah Освен това Hyundai E&C затвърди експертната си опит в построяването на реактори АП 1000 посредством Глобално стратегическо съглашение с Уестингхаус.

В началото на февруари Hyundai E&C взе участие в предварителната оценка за строителния план на Блок 7, 8 в АЕЦ „ Козлодуй “ в България. Собственикът на плана, АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности “, публично разгласи Hyundai E&C за единственият индивид, който ще премине предварителната оценка на 16 февруари.

Докато корейският Hyundai E&C се готви да направи първите си стъпки към взаимна работа за първата в Европа атомна електроцентрала АП 1000 в партньорство с Уестингхаус, той дава обещание да подсигурява в точния момент и бюджетно строителство, като се ангажира с контракт за закрепена сума със притежателя на плана и бързо стартира договаряния за контракт за EPC за идната фаза.

Освен това Hyundai E&C си сътрудничи с Главболгарстрой, най-голямата строителна компания в България, с цел да се максимализира напъните за локализация в българската нуклеарна промишленост.

Hyundai E&C също е в тесни полемики с корейското държавно управление и корейските държавни банки за споразумяване на годежа за строителната част на плана.

Междувременно Hyundai E&C съобщи опасения за евентуално несправедливи дейности на избрани съперници. Докато следим с внимателно обстановката, има желание за тясно съдействие с Корейското посолство в България. Hyundai E&C приветства и днешните решения на „ Енергийния комитет и Комитета по околна среда и водите на Парламента на България “ и има вяра, че българското държавно управление ловко ще ръководи всевъзможни свързани с тях законови процедури.

Посолството на Република Корея в България също се интересува Hyundai E&C да има опция да способства за плана на България за нуклеарна сила в Козлодуй. Според посолството тази опция ще направи още един важен стадий в укрепването на връзките сред България и Република Корея.

Посолството следи от близко актуалната обстановка, в това число днешните събития, споделя опасенията на Hyundai и при нужда ще комуникира със съответната българска страна.

Посолството в действителност се надява, че Корея може да играе значима роля в постигането на България на енергийна визия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР