Южна Америка е едно от най-странните и интересни места за

...
Южна Америка е едно от най-странните и интересни места за
Коментари Харесай

Асунсион е най-горещата столица на американския континент

Южна Америка е едно от най-странните и забавни места за пътешественика. Преплитането на митологията на индианците, на португалската и испанската просвета, основава една магия от митове, архитектура, вярвания и метод на живот, които впечатляват, и както книгите на Габриел Гарсия Маркес и Изабел Алиенде не оставят никого безучастен.

На днешния ден през 1542 година испанският завоевател Алваро де Вака пръв доближава до град Асунсио̀н (на испански: Asunción, на гуарани: Paraguay; публично Nuestra Señora Santa María de la Asunción). Днес той е столица на Парагвай и максимален град в страната, в който живеят над 515 000 души.

Градът е основното пристанище на река Парагвай, както и промишлен и културен център на страната. Тук се създават се обувки, текстилни произведения и тютюневи произведения.

Парагвай (на испански: Río Paraguay, на португалски: Rio Paraguai) е измежду най-дългите реки в Южноцентрална Южна Америка. Тя минава през Бразилия и Парагвай, наоколо до и по границата сред Бразилия и Боливия, а също по този начин е граница сред Парагвай и Аржентина. Реката, която е дълга към 2625 км, е приток на река Парана. Рио Парагвай е най-дългата и най-пълноводната река на Парагвай. След Парана тя е вторият по значимост търговски път на страната. Най-голямото пристанище по реката е в Асунсион.

Областта на град Асунсион е посетена на първо време от Хуан де Айолас, само че градчето Нуестра Сеньора де ла Асунсион ( Успение Богородично) е учредено на 15 август 1537 година от Хуан де Салазар и от Гонзало де Мендоса.

През 1731 година тук избухва едно от първите въстания против испанското колониално господство. Негов лидер е Хосе де Антекуера и Кастро. След Войната сред Парагвай и Тройният съюз (Аржентина, Бразилия и Уругвай, 1865 - 1870 г.) градът е окупиран от бразилски войски чак до 1876 година.

В Асунсион се намира Националният мавзолей , където са заровени доста национални герои. Той е по-малко сходство на Домът на инвалидите ( L'hôtel national des Invalides) е комплекс от сгради в Париж, включващ музеи и монументи на военната история на Франция. Известен е още като Дворец на инвалидите или единствено Инвалидите (Les Invalides). Той е архитектурен монумент, отдаден на френските воини, починали във войните. През 1670 година не съществува нито една институция, която да подслони воините-инвалиди, останали без средства, и воювали за Франция. Тогава Луи X!V прави жест към бойците, които са му служили в неговите походи, и взема решение да построи "един кралски дом, задоволително огромен, с цел да одобри и подслони всички сакати и остарели офицери и бойци и да им обезпечи един фонд за тяхното битие ". На 24 февруари 1670 година Кралят Слънце издава заповед за започване на градежа. Това е един от първите (ако не първият) инвалидни домове в Европа. Днес комплексът също приема инвалиди, а също така в него са ситуирани няколко музея и некропол на военни.

Асунсион е най-горещата американска столица в климатично отношение. Високи температури тук има целогодишно, а най-високата е измерена през април 2007 година (42 °С).

Република Парагвай (на испански: República del Paraguay) е страна в Южна Америка. Граничи на юг-югозапад с Аржентина, с Бразилия на североизток и с Боливия на северозапад. Парагвай е вътрешноконтинентална страна, която сходно на Боливия, няма изход на море или океан. Те са единствените две страни в Южна Америка, без пристанище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР