Йоркширският пудинг е от славните кулинарни шедьоври, родили се като

...
Йоркширският пудинг е от славните кулинарни шедьоври, родили се като
Коментари Харесай

Йоркширски пудинг с мащерка

Йоркширският пудинг е от славните кулинарни шедьоври, родили се като гарнитура. И не към какво да е, а към най-британското ядене – към неделното говеждо печено. Дебелото тестено произведение е нещо като самун, само че не напълно. Приготвя се от брашно, яйца и мляко във тип на доста течно тесто и преди печенето се подправя със сол и индийско орехче, постоянно и с черен пипер.

Не е сложен за подготвяне, само че мекото печиво тъкмо по английски си има твърди правила. Когато се разбъркат всички съставки за тестото, би трябвало да отпочине към половин час. Пече се в дребни форми, само че може и в една по-голяма тавичка. И в двата случая обаче, съдовете би трябвало да са намазани щедро – най-често с препържено, така наречен изяснено масло, което се съхранява в твърдо положение и при разтопяване и готвене устоя на високи температури. След като е намазан, съдът за печене се слагат в авансово загрята фурна. И чак когато маслото леко стартира да пуши, се изсипва тестото.

Само по този начин пудингът бързо се издига нагоре, като в средата се получава присъщата коритовидна празнина. В която при поднасянето се поставя сосът на говеждото печено. Или пък с други плънки отвън обичайно неделното ядене.

Йоркширският пудинг нормално се пече във фурната дружно с месо, като се слага под него. Така мазнината от печенето на говеждото на решетката, капе в пудинга и в допълнение го овкусява. Когато тестото стане хрупкаво и златисто кафяво, йоркширският пудинг е подготвен.

Йоркширският пудинг се е развил и като десерт. В сладостен вид със захарен сироп, с конфитюри и мармалади. Като още веднъж влиза в деяние ароматът на индийското орехче, само че без сол и пипер.

 

Продукти

2 яйца

150 мл прясно мляко

сол и черен пипер

1 щипка захар

2 с.л. наситнена прасна мащерка или 3 с.л. суха мащерка

130 г брашно

6 ч.л. препържено масло

 

Приготвяне

Разбиват се яйцата с прясното мляко, 150 мл вода, 1 ч.л. сол, малко черен пипер, щипката захар и мащерката.

Добавя се брашното и се разбърква на безпрепятствено тесто. Покрива се и се оставя да престои най-малко 15 мин. до към 30 мин.

Намазват се с маслото 12 дребни формички – може за мъфини. Слагат се в загрята фурна на 200 градуса за 5 мин.

Изваждат се от фурната и се разпределя тестото. Пече се на 200 градуса 25-30 мин.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР