Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е

...
Йордан Стоянов е само на 9 г., но вече е
Коментари Харесай

Гений от Пирдоп на девет години – с 38 медала по математика

Йордан Стоянов е единствено на 9 година, само че към този момент е натрупал над 38 медала и призови места от надпревари по математика. Талантливото момче е съумяло да грабне 25 златни, 8 сребърни и 5 бронзови оценки. Йордан е III клас в началното учебно заведение „ Тодор Генчев Влайков “ в Пирдоп.
През февруари, в конкуренцията на над 3000 деца, Йордан сграбчва златото от московската олимпиада за дребни възпитаници. Нещо повече той влиза в топ 5 и печели първи приз за най-голям резултат дружно с деца от Русия и Съединени американски щати, написа glas.bg.
„ Това бе най-трудното съревнование, тъй като дилемите бяха доста разнообразни “, споделя Йордан.

През април пък завоюва златен орден от тайландското интернационално математическо съревнование – ТИМО 2019 година в Пукет. Но триумфите му не стопират дотук и в края на август си потегля със златен орден и купа World Star за най-голям резултат от финалния кръг на Hong Kong Internacional Matematikal Olympiad – HKIMO – 2019. Отличието печели в конкуренцията на 1500 деца от 16 страни – Филипини, Малайзия, Индонезия, Украйна, Тайланд, Япония, Австралия и други
Йордан има 2 часа, с цел да реши 30 задания от 5 области на математиката – аритметика, геометрия, логическо мислене, комбинаторика и доктрина на числата.

„ Най-трудна беше геометрията “, споделя Йордан. Причината е, че в дилемите има фигури, които се учат в VI клас. Той обаче съумява да ги реши с непримиримост и логическо мислене.
Разбира, че е добър по математика, на 4 година „ Бяхме на плаж, а наши фамилни другари ме накараха да реша задания с двуцифрени цифри мислено. Те си мислеха, че си ги вземам решение преди този момент в хотела “, спомня си Йордан.
„ Впоследствие качествата му се развиха и стартира да събира трицифрени цифри, четирицифрени и по този начин в предучилищна Йордан свободно събираше шестцифрени цифри “, споделя пред „ 24 часа “ татко му Емил Стоянов, който е доктор.

„ Не можехме да преценим сами дали е добър и по тази причина го заведохме на уроци в СМГ “, добавя майка му Евгения. И по този начин на 6 година Йордан отива на първото си съревнование – коледното математическо, където без подготовка съумява да завоюва бронзов орден.
В учебно заведение за него няма сложен предмет, само че математиката и музиката са му скучни. Йордан желае да има и спомагателен час единствено за четене.
Той не се задоволява единствено с триумфи в математиката.

Има още доста и разнородни интереси- пее във вокалната група на родното си учебно заведение, само че и върви на уроци при Милица Божинова от „ Фамилия Тоника “. Танцува и национални танци в детски танцов състав „ Средногорче “, свири на пиано, тренира карате и взе участие в курс по роботика.
Освен всички тези ползи момчето се е записало и на ментална аритметика. Там негов преподавател е Георги Георгиев, който е международен първенец. Той го учи да взема решение мислено, освен това за секунди, умножение на трицифрено по трицифрено число.
Любимата му брошура е „ Дневникът на един Дръндьо “. „ На героя му се случват доста смешни случки, както на мен “, споделя още Йордан.

С двама негови другари – Алекс и Марти, желаят да напишат и издадат лична брошура с приключенията им следващата година.
Лятото обаче прекарва в игри с другари. Обича животните и желае да има свое куче.
„ Ще го отвеждам в 6 часа сутринта, тогава въпреки всичко нямам математика “, сподели още Данчо.
Засега времето му не стига да се запише на плуване, тенис на маса и спортни танци. Като порасне мечтае, да стане професор по математика, IT експерт и артист.

„ Ще ми стига времето и за трите – ще имам едно зрелище дневно, заран ще повеждам уроци, а следобяд ще е програмиране “, реди занапред отговорностите си дребният Йордан с огромните фантазии
Инфо: novavest

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР