Ятата от птици могат да бъдат една от най-величествените гледки

...
Ятата от птици могат да бъдат една от най-величествените гледки
Коментари Харесай

Кое е най-голямото ято птици, виждано някога?

Ятата от птици могат да бъдат една от най-величествените гледки в света на природата, в случай че не обръщаме внимание на крясъците и безредното пърпорене. А измежду някои типове тези хипнотизиращи сборища могат да доближат невероятни размери.

Едно от най-големите регистрирани ята включва над 40 милиона червенокрили трупиали, прелетели над Арканзас през декември 1964 година Тази група е следена в окръг Пуласки от локалната организация за отбрана на животните по време на коледното броене на птиците и наподобява е най-голямото единично ято, записано в eBird – онлайн база данни за наблюдения на птици, употребена от учените.

 Agelaius phoeniceus 0110 taxo

Червенокрил трупиал

Съществува и различен постоянно представен отчет от зимата на 1951-52 година, съгласно който над швейцарския град Тун прелита ято от 70 милиона планински чинки. Съвременните откриватели обаче считат, че тази оценка е получена със „ съмнителни способи “.

 Fringilla montifringilla -Poland -male-8

Планинска чинка

По същия метод не е несъмнено по какъв начин е измерен и казусът от 1964 година в Арканзас. Днес оценките за размера на съответно ято се вършат благодарение на високоскоростни камери и компютърен разбор, нито едно от които не е било разполагаем на орнитолозите по това време.

Когато се приказва за значителни птичи ята, няма по какъв начин да не се спомене червеноклюният тъкач – пословично лакома птица, родом от Субсахарска Африка. През 2006 година екип на документалния филм на BBC „ Планетата Земя с Дейвид Атънбъро “ улавя гигантско ята от такива пилета.

Макар че Атънбъро изяснява, че в Африка живеят 1,5 милиарда представители на този тип, което ги прави най-многобройните птици в света, не е направена оценка на броя на птиците в това съответно мега ято.

Въпреки това има основателни аргументи да се счита, че те могат да бъдат рекордьори: тези ята са толкоз големи, че могат да минават над земята в продължение на 5 часа.

 Red-billed Quelea (Quelea quelea) (6040990915)

Червеноклюният тъкач

Тази дребна врабчоподобна птица постоянно е наричана „ пернатия скакалец на Африка “ или „ най-мразената птица на Африка “ поради репутацията си на разрушител на зърнени култури и способността си да се развъжда бързо.

„ Намаляването на броя им е доста проблематично – те са доста преносими, имат малко естествени хищници и се развъждат извънредно бързо. Човекът не е в положение да окаже съществено влияние макар наличния боеприпас от оръжия “, споделя Клайв Елиът, пенсиониран специалист по птиците в Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО).

„ Една нова популация може бързо да се реалокира в регион, който таман сте прочистили… и защото се развъждат три пъти годишно, с по приблизително три яйца, една двойка птици от типа може да сътвори до девет потомства на година “, прибавя Елиът.

 Martha last passenger pigeon 1912

Марта – последният странстващ гълъб

Една непроветрена история от 1866 година споделя, че през южната част на Онтарио е прелетяло ято странстващи гълъби с размери 1,6 км широчина и 482 км дължина. Твърди се, че са му били нужни 14 часа, с цел да премине. Ако това е правилно, то би се състояло от почти 3,5 милиарда птици и може да се смята за най-голямото ято птици, виждано в миналото.

Въпреки че е мъчно да се реши достоверността на историята поради нейната възраст и неналичието на твърди доказателства, тя си коства да се спомене, защото странстващите гълъби към този момент са липсващ тип, макар тогавашната им голяма бройка.

И най-после, в случай че се чудите за нелетящи птици, пингвините са безспорният първенец на колосалните числа. На остров Заводовски – ненаселен вулканичен остров в южната част на Атлантическия океан – живеят повече от 1 милион антарктически пингвини, което ги прави най-голямата колония от пингвини в света.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР