Японски астроном засне падането на метеорит върху повърхността на Луната,

...
Японски астроном засне падането на метеорит върху повърхността на Луната,
Коментари Харесай

Японски астроном засне падането на метеорит на Луната ВИДЕО

Японски астроном снима рухването на астероид върху повърхността на Луната, което провокира малко блещукане от нощната страна на земния сателит.  

Даичи Фуджи, куратор на градския музей Хирацука, записа събитието с камери, настроени да следят Луната.

Amateur astronomer captures meteorite strike on Moon

????: Daichi Fujii (藤井大地)
— Physics + Astronomy (@astronomy24x7)

Японски астроном записа рухването на астероид на Луната

Часът на експлоадирането беше закрепен на 20:14:30.8 японско време или 11:14 по Гринуич на 23 февруари, пише Space. Изглежда, че астероидът е паднал покрай кратера Ideler L, малко северозападно от кратера Pitiscus, каза Фуджи.

Метеоритите летят със междинна скорост към 48 280 км/ч или 13,4 км/сек. Техните удари с висока скорост генерират мощна топлота и основават кратери, както и излъчват ярка мълния на забележима светлина. Сблъсъците с Луната могат да се видят от Земята, в случай че небесната канара е била задоволително огромна и е зародила в зоната, която е била обърната към Земята по време на лунната нощ.

Новообразуваният кратер може да е с диаметър към 12 метра и може да бъде доказан от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА или от индийската лунна сонда Chandrayaan 2, сподели Фуджи.

Въпреки че метеоритите се насочват към Земята всеки ден, по-голямата част от тях изгарят изцяло при контакт с атмосферата. Луната има единствено доста тънка екзосфера, което значи, че метеорите, които не доближават повърхността на Земята, нормално се сблъскват с лунната повърхнина.

Улавянето на тези галактически събития също има научна стойност, като оказва помощ на учените да схванат скоростта на ударите върху лунната повърхнина, което е още по-актуално, защото Съединени американски щати и други страни се приготвят да изпратят астронавти на Луната.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР