Втори сме в ЕС по скок на храните, като само

...
Втори сме в ЕС по скок на храните, като само
Коментари Харесай

Втори сме в ЕС по скок на цените, само Унгария пред нас

Втори сме в Европейски Съюз по скок на храните, като единствено Унгария е пред нас. Това излиза наяве от интерактивния инструмент за съпоставяне на Евростат. Той демонстрира, че инфлацията на храните в България по хармонизирания показател е много над междинното в Европейски Съюз.По ритъм на повишаване сме единствено след Унгария, където за 10 години цените са скочили двойно. Като база е обещано равнището на цените от 2015 година, което е равно на 100, предава „ Телеграф “.

Сравнението демонстрира, че към март 2024 година равнището на цените на храните у нас е към този момент 172,3 пункта. В същото време междинното в Европейски Съюз е 143 пункта. Тоест цените в България са се нараснали със 72,3 % за последните 10 година Или, нагледно казано, в случай че преди 10 година в магазина сме оставяли 100 лв., в този момент би трябвало да дадем 172,3 лв., или със 72,30 лв. повече.

Непосредствено след нас са балтийските страни Литва, Естония и Латвия. В дъното на класацията е Ирландия, където повишаването е пренебрежимо малко – единствено с 10%. В Румъния, с която постоянно се съпоставяме, нарастването на цените на храните е с 62,3%.

Поскъпването у нас постоянно е било по-високо от средноевропейското равнище. Но ножицата се разтваря доста по време на галопиращата инфлация в резултат на COVID-19.
Сред най-важните храни, които слагаме на трапезата си, е месото.
България е отпред в целия Европейски Съюз по повишаване на мръвката. Цената на месото у нас за 10 години се е нараснала със 71,9%. Горе-долу същата е обстановката с Унгария, която е на косъм след нас със скок от 71,5%. Сред страните, където също има огромно нарастване, са Словакия, Полша, Литва и Естония. В Румъния скокът е с 55,9%. Средното за Европейски Съюз повишаване на месото е с 39,2%. На дъното на класацията е Ирландия с нарастване от единствено 8,3%.

Хлябът обичайно е храната с най-голямо значение за българина. Макар нарастването на цената му да е доста, страната ни е едвам на трето място по скок на насъщния. За 10 години цената му в родните магазини се нараснала с 91,6%. Класацията обаче се оглавява от Унгария, където скокът е с цели 160%. Пред нас е и Полша, където цените на хляба са се удвоили. Словакия и балтийските страни също не са били пожалени от огромен скок на насъщния. Румъния също е измежду първите 10 по повишаване – с близо 70%, на фона на междинното нарастване в Европейски Съюз от 44,5%. На дъното на класацията пък е Кипър, където цените са се нараснали с едвам 17,2%.
Сиренето и кашкавалът са измежду стоките, които най-вече ни удариха по джоба
по време на галопиращата инфлация. В класацията на повишаването на тези артикули обаче още веднъж отстъпваме на Унгария, където цените съвсем са се удвоили, до момента в който у нас са се вдигнали със 79,3%. След нас е Литва, а Румъния се подрежда четвърта със скок на цените с 67,4%. Средното за Европейски Съюз повишаване е с 42,9%. На дъното на класацията още веднъж е Ирландия, където цените освен не са се нараснали, само че даже са паднали с към 2%.

Маслото ни се вижда доста скъпо, само че се оказва, че по растеж на цените на този артикул
България, въпреки да е в първата десетка, отстъпва на редица страни,
измежду които Белгия, Германия и Франция. Лидер още веднъж е Унгария, където цените са се вдигнали повече от двойно. Но на второ място изненадващо се подрежда Нидерландия с съвсем същото повишаване. Литва, Латвия, както и Румъния също са пред нас. Ние сме чак на девето място с растеж на цените от 69,2%. Средното за Европейски Съюз равнище е с 56,7%. На дъното на класацията е Гърция с нарастване на цените от 32,5%.

Емблемата на България – киселото мляко, също е поскъпнало доста за 10 година По скок на йогурта отпред е Литва с 92,2% покачване. Втора е Унгария с 89,1%, а България е чак на трето място с 69,4%. Средното за Европейски Съюз повишаване е с 39%. Най-малко е нарастването в Португалия, където цените са се вдигнали съвсем незабележимо – единствено с 4%.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР