Втори самолет на финландските авиолинии не успя да завърши полета

...
Втори самолет на финландските авиолинии не успя да завърши полета
Коментари Харесай

Два самолета на финландските авиолинии не кацнаха в Естония заради пробив в GPS системата им

Втори аероплан на финландските авиолинии не съумя да приключи полета си и трябваше да се върне на летището в Хелзинки, поради проблеми в GPS системата.

" Нашите самолети употребяват голям брой източници, с цел да изчислят позицията на самолета, което разрешава да се поддържа часове акуратност на навигация, даже когато GPS не работи. Повечето летища имат общоприет метод съоръжение, което разрешава кацане без GPS, само че Тарту е едно от дребното летища, където процедурите за метод изискват GPS сигнал, заради което кацането е било несполучливо ", сподели представителят на Finnair за ERR.

Финландските управляващи упрекнаха Русия в предизвикването на разстройства във въздушния трафик. Първият случай е от петък вечерта, а вторият - от нощес. И двата самолета са извършвали полети от финландската столица до естонския град Тарту.

Според управляващите в Хелзинки хибридната война на Русия против въздушния трафик е почнала още през 2022 година Тогава е имало 1500 нарушавания на навигационната система.

През 2023 година разстройствата са били 7500. За първи път, обаче, самолети не могат да се приземят, поради пробив в GPS системата.

Усилията за справяне с казуса и отбрана на целостта на въздушното пространство са в ход, само че главната опасност от разстройства продължава, което хвърля сянка върху надеждността на маршрутите за въздушно пътешестване в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР