Всяко пътешествие, което предприемам, задължително е свързвано с максимално опознаване

...
Всяко пътешествие, което предприемам, задължително е свързвано с максимално опознаване
Коментари Харесай

Лаос - приключение от край до край!

Всяко странствуване, което подхващам, наложително е свързвано с оптимално опознаване на културните благосъстояния на мястото – неговите забележителности, локалните хора и несъмнено – кухнята. Обичам да излизам от зоната си на комфорт и да опитвам забавни усети, които не се срещат по нашите ширини. Преди да отпътува, възнамерявам на какво тъкмо да обърна внимание, тъй че да не пропусна нещо любопитно.

Най-незабравимото ми преживяване се случи предходната година в Лаос, в Югоизточна Азия – не е напълно близо, само че си заслужава всяка минута, прекарана в пътешестване. Има доста какво да се види, по тази причина останете там най-малко една седмица. Хубаво е да посетите страната в интервала ноември – февруари, когато времето не е толкоз топло.



Първите дни от пътуването прекарах в столицата Виентян, където първо посетих издигнатия през XVI век храм „ Ват Си Муанг “ – за него знам още от детството ми, тъй като беше обичаната ми страница в една енциклопедия. Той е построен върху руините на кхмерско светилище, а статуята пред него е на крал Сисаванг Вонг – по време на неговото ръководство страната извоюва своята самостоятелност от Франция. Ако нещо в архитектурата ви подсети за Франция, точно това е повода. Интересен факт за краля е, че е имал 50 деца и доста съпруги.

Виентян е ситуиран на един от меандрите на река Меконг, която е дом на към 1 000 типа риба, тъй че нямаше по какъв начин да не опитвам някое ядене с нея. Хапнах си Ping Pa – грилована риба с подправки, която се сервира с обичайния леплив ориз. Повече ми хареса обаче Laap – салата с месо (може да е от всевъзможен вид), чили, чесън и мента . Към нея от време на време прибавят и ферментирал сос от риба. И двете вкусотии се оферират във всеки ресторант, цените варират, за Laap можете да платите от 15 000 до 45 000 лаоски кипа (за съпоставяне – 1 български лев се равнява на почти 5 000 кипа).



Посетих и някогашната столица Луанпрабан, където е кралската резиденция, само че в случай че желаете да отидете, имайте поради, че е много надалеч и би трябвало да пренощувате в града. Същото важи и в случай че желаете да отидете до Равнината на бурканите – тя съставлява поляна с праисторически каменни буркани, сложени в забавни конфигурации, някои от които тежат по няколко тона. Те са свързани с изпълнявани в предишното ритуали. Из провинция Сианкхуан, където се намират, има разпръснати към 3 000. Аз посетих тези до Фонсаван, където отседнах.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР