Всяко едно домашно влечуго има различни изисквания за средата на

...
Всяко едно домашно влечуго има различни изисквания за средата на
Коментари Харесай

7 заплахи в терариумите за влечуги

Всяко едно домашно влечуго има разнообразни условия за средата на твоя терариум, с цел да се усеща уютно и умерено. Но има някои неща, за които би трябвало постоянно да внимаваме, когато сътворяваме тази среда или обичания ни сателит може да пострада съществено.

Ето кои са 7-те най-големи закани в терариумите за влечуги, с които хората би трябвало да се внимава.

Прекомерна топлота

Докато доста влечуги се нуждаят от повече топлота, в сравнение с домът ви може да обезпечи, други могат да бъдат пострадат от несъразмерна топлота, споделя Саймън Старки, учебен ветеринарен доктор. За да намалите заплахата от прекомерно горещи температури, поставете два термометъра в терариума на вашия домакински любим - един под топлинната лампа, която е най-горещият завършек на местообитанието, и един в другия край.

След това настройте мощността на крушката да дава отговор на топлинните условия на вашия домакински любим. Консултирайте се с ветеринарен доктор и прочетете повече информация, с цел да сте сигурни какви са целесъобразните граници на температурата и влажността за вашия домакински любим.

Горещи камъни

По същата логичност, нагорещените камъни също могат да изложат вашето влечуго на сериозна заплаха. Въпреки че не са толкоз известни, колкото преди време, тези камъни са един от методите за обезпечаване на спомагателна топлота в местообитанието. Използвайте ги единствено с нараснало внимание. По-старите отопляеми камъни - или тези от по-неизвестни марки - могат да доближат температури, които могат да изгорят влечугите, в случай че прекарат дълги интервали от време, седейки върху тях, споделят специалистите. Това може да бъде изключително проблематично при змиите, които се навиват към горещите скали и могат да получат съществени изгаряния.

Липса на UV крушки

 Змия в тераруим

Повечето домашни влечуги разнообразни от змии и нощни гущери (като леопардови гекони), се нуждаят от UVB светлина. Това им разрешава да завършат образуването на деен витамин D в кожата си, изяснява доктор Старки. Точно както при хората, витамин D оказва помощ на влечугите да всмукват и метаболизират калция, тъй че те могат да имат здрави, твърди кости.

Но в случай че не поставите UV крушка в терариума на вашия домакински любим или ги заменяте, откакто UV светлината изгори - постоянно преди забележимата светлина да изгори - това може да бъде животозастрашаващо за вашето влечуго.

Мръсна вода

Не можете да вините домашния си любим, че желае се кисне в купичката си с вода. В края на краищата вие вършиме същото, когато си взимате релаксираща вана. Но влечугите също са склонни да се изхождат във водата си, което бързо може да докара до нехигиенични условия - както и до това, че вашият домакински любим стартира да пие по-малко вода в сравнение с би трябвало.

Затова би трябвало постоянно да снабдявате домашния си любим с чиста вода - изключително в случай че имате костенурка.

Костенурките прекарват по-голямата част от времето си потопени във вода, изяснява доктор Старки. Уверете се, че сте прочели управлението, приложено към вашия контейнер, преди да започнете да отглеждате домашния си любим в него. От решаващо значение е да употребявате вярната система за пречистване, да сменяте постоянно филтрите и да почиствате резервоара усърдно, в случай че е належащо.

Неправилна постелка за влечуги

 Заплахи в терариума за космат змей Снимка: pixabay.com

Различните влечуги се нуждаят от разнообразни типове субстрати или постелки. Например пясъчните кревати са нездравословни за насекомоядни влечуги като младите брадати дракони, защото те могат да обхванат част от пясъка дружно с насекомите, до момента в който са хранят, изяснява доктор Старки.

Освен това е целесъобразно за пустинни типове като брадатите дракони, да избягвате постелки, които улавят влага като да вземем за пример кората на кипарис. Такива постелки резервират неестествено високи равнища на мокрота спрямо други и биха могли да докарат на домашните ви любимци редица досадни дихателни проблеми, споделя доктор Старки.

Отровни растения

Отровните растения най-често съставляват риск в по-големите местообитания на костенурки навън. Но някои отровни растения могат неправилно да попаднат в закрит терариум за влечуги и след това да бъдат изядени от всеядно или тревопасно влечуго, споделя Старки. Старателно проверявайте няколко пъти описите с отровни растения за влечуги, с цел да сте сигурни, че такова не се е озовало в терариума на вашия домакински любим.

За благополучие има доста малко обявени случаи на отравяне с растения измежду влечугите, споделя доктор Старки. За страдание обаче има още по-малко проучвания за относителната токсичност на разнообразни растения за влечуги спрямо хората, котките, кучетата и гризачите, което ще рече, че даже през днешния ден не знаем сигурност всички растения, които са отровни за влечугите. Най-добре е да избягвате растенията, за които към този момент е известно, че са токсични, и да се консултирайте с ветеринарен доктор по отношение на растенията от средата на вашето влечуго.

Жива плячка, оставена прекомерно дълго

Колкото и да е изненадващо, опасност за доста влечуги са живите плячки, с които биват хранени. Това нормално се случва при гризачи, които неведнъж хапят змии и предизвикват тежки рани. Това е една от аргументите да се предлага да храните домашните си змии със замразени гризачи, които авансово са били хуманно евтаназирани и след това размразени, споделя доктор Старки.

Също по този начин е известно, че щурците предизвикват лезии на насекомоядни влечуги - изключително на очите им, споделя той.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР