Всяка зима столицата на Босна и Херцеговина потъва в гъста

...
Всяка зима столицата на Босна и Херцеговина потъва в гъста
Коментари Харесай

Сараево отново е сред най-мръсните градове в света

Всяка зима столицата на Босна и Херцеговина потъва в гъста мъгла.

Качеството на въздуха е толкоз неприятно, че няколко следващи дни Сараево застана на челните места в листата с най-мръсните градове в света. Швейцарската компания IQAir сложи въздуха в столицата в категорията " доста вреден ".

Още от 2020 година жителите на Сараево се оплакват от мръсния въздух. Според специалисти неприятното качество се дължи на електроцентралите на въглища и старите коли.

Властите дадоха обещание градът да стане въглеродно безпристрастен до 2035 година, само че рецесията с разноските за живот принуди хората да продължат да разчитат на по-евтини и по-замърсяващи горива, с цел да отопляват домовете си. Освен това мнозина не съумяват да отделят пари за по-нови коли. Местните носят маски, когато качеството на въздуха се утежни.
Не е нужно да се носят маски, тъй като най-опасната част от въздуха, така наречен " тънък прахуляк ", минава през всяка маска и навлиза в белите дробове, а след това и в кръвта, без значение дали сме с маска, или не.
доктор Харун Дрълйевич, болница Zenica

Сараево е един от общо 100 градове, които Европейският съюз подкрепя, с цел да доближат до нулеви чисти излъчвания. В момента се създават проекти за вложения в климатична индиферентност във всички браншове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР