Всяка година две от десет жени и трима от десет

...
Всяка година две от десет жени и трима от десет
Коментари Харесай

СЗО: 1/3 от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени с превенция

Всяка година две от 10 дами и трима от 10 мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.Една четвърт от българите са провеждали профилактичен обзор или проучване, обвързвано с предварителната защита на онкологично заболяване.

" Ние обяснявама че нашите пациентки сред 50-69 годишна възраст имат правоведнъж на две години да вършат проучване за рак на гърдата, тези които са сред 30-50 могат да вършат на всеки 2 години ", споделя доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и педиатър.  

Според проф. Галина Кирова е належащо основаването на указател за онкологичните болести.По този метод ще могат да се изградят скрийнингови стратегии, които да проследят положението на пациентите и да се подобри профилактиката.

Според изследване на  агенция „ Тренд “ по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболяваниястраната ни да вземем за пример разполага с високотехнологично съоръжение за диагностика и лекуване на онкозаболяванията, само че в 13 области няма нито един онкологичен център, а в 11 – има единствено по един.

" Ако вие сте задоволително виновен и посещавате вашия персонален доктор един път в годинатаза профилактичен обзор няма да има риск за тези болести, за които имаме скринингови стратегии. Ние изпращаме дамите отопределена възраст, примерно, за цитонамазка. Прави се много необятен кръг от проучвания ", продължава лекар Николова.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза. Около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани в точния момент.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР