Всички изследвания показват девалвация на доверието към медиите и проблеми

...
Всички изследвания показват девалвация на доверието към медиите и проблеми
Коментари Харесай

Проф. Веселина Вълканова, декан на ФЖМК: Всеки ден трябва да воюваме за правото на достоверна информация


„ Всички проучвания демонстрират обезценка на доверието към медиите и проблеми в медийната среда. Има и целенасочени старания за делегитимиране на медиите в международен проект. Ние се намираме безусловно в осведомителна война и всеки ден би трябвало да водиме война за правото на обществото на достоверна и самостоятелна информация. А дезинформацията, подправените вести, слуховете – на тях можем да се противопоставим само с точна, тествана, достоверна информация. “

Това сподели за Euronews Bulgaria проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по публицистика и всеобщи връзки в СУ „ Св. Климент Охридски “ във връзка разкриване на новата образователна година в Алма матер.

„ Тази година приехме близо 350 младежи, които са избрали да се образоват в полето на публичната връзка, на медиите и на публицистиката. Слуховете за това, че има спад на интерес, има обезценка на специалността, изрично не са правилни – още първите класирания потвърдиха нещо друго “, уточни деканът.

Мястото на публицистите не е при политиците, а против тях. Журналистите, по предписание са на фронтовата линия. Нашата задача е да бъдем бдителни, безусловно да сме в дебнеща позиция, с цел да улавяме и най-малките нарушавания и непозволени политически дейности “, уверена е проф. Вълканова.

„ В политиката има място политическият ПР. Мястото на публицистиката е отсреща, където би трябвало да пази публичния интерес. И всеки ден да демонстрираме на политиците, че те са поели избран ангажимент “, добави тя.

„ Едно от нещата, на които ни учи факултетът, е журналистическа непримиримост “, уточни Ива Иванова, ученик на ФЖМК.

„ Пътят е сложен за всеки млад създател – дебютант, тъй като има един фатализъм към тях. Всеки има тази сантиментална визия за класиците, за тези създатели на фундамент, изобщо за специалността на писателя “, показа Катрин Ди, различен ученик на факултета.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР