Всеки трябва да посети Венеция поне веднъж в живота си.

...
Всеки трябва да посети Венеция поне веднъж в живота си.
Коментари Харесай

Венеция под натиска на туристите - качеството на живот на местните се влошава

" Всеки би трябвало да посети Венеция най-малко един път в живота си ". Тази приказка се повтаря като мантра от десетилетия насам и несъмнено дава резултат. Само през 2023-а година красивият италиански град над водата е посетен от над 20 милиона души. На този декор локалните са едвам 50 хиляди. Венеция не просто потъва, тя се свива, написа CNBC.

През 70-те години на 20-и век в Centro Storico, историческият център на града, са живеели към 175 000 души. Миналата година броят им е бил под 50 000. Това, което не стопира да нараства е туризмът, който заради икономическия напън и влошаващото се качество на живот, изтласква локалните от родния си град.
 Снимка 620534
Източник:

Данните демонстрират, че във Венеция има повече туристически кревати, в сравнение с непрекъснати поданици. От 25 април тази година Венеция предприе ограничения против несъразмерния туризъм, като вкара такса от 5 евро за еднодневните туристи, които желаят да имат достъп до града. Целта, по думите на кмета Луиджи Бруняро не е градът да затвори, а просто да не му бъде разрешено да " избухне ". 
 €5 вход за гостите на Венеция: градът ще се бори със свръхтуризма. Отново
€5 вход за гостите на Венеция: градът ще се бори със свръхтуризма. Отново

Гостите на града на възраст над 14 години ще би трябвало да закупят " входен билет

Жителите на Венеция обаче се опълчиха на концепцията да живеят в затворен град. Някои от тях обявиха, че продажбата на билети просто трансформира града им в увеселителен парк, което ще утежни ситуацията още повече. Критиците откриха и доза подигравка в това, че на фона на туристическата такса, управляващите обмислят нови способи за увеличение на туризма - от концепцията за връщане на круизните кораби в лагуната до облекчение на рестриктивните мерки за Airbnb.

Освен това, символичната такса от 5 евро надали ще спре хората, които желаят да посетят Венеция, разясняват локалните поданици.

В първия ден от въвеждането на таксата  във Венеция са се записали 113 000 души, от тях 16 000 са я платили. Останалите са освободени по разнообразни аргументи, в това число настаняване в хотел, пътешестване по работа, студентство или посещаване на семейство или другари.
 500-годишната емблема на Венеция Procuratie Vecchie отваря порти за гости за първи път в своята история
500-годишната емблема на Венеция Procuratie Vecchie отваря порти за гости за първи път в своята история

През последните 5 години течеше реставрацията на Старите прокурации
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР