Всеки, споделял поне няколко дена съжителство със своенравните животни, няма

...
Всеки, споделял поне няколко дена съжителство със своенравните животни, няма
Коментари Харесай

Невероятни котешки способности

Всеки, споделял най-малко няколко дни общуване със своенравните животни, няма по какъв начин да не забележи какъв брой специфични са те. Ще ви представим към девет аргументи да се възхищавате даже повече от тези галантни същества. Вижте девет невероятни котешки качества и на какво се дължат те.

1. Извънземно подушване

Вомероназалният орган съставлява характерна конструкция на тавана на устната празнина, допускащ на котките да вкусят всяка намираща се във въздуха ароматна молекула. Ако забележите леко отворената позиция на устата, това може да значи евентуален опит за идентифициране на избрана миризма – в това число и феромони. Острото обоняния се употребява и за надушване на врагове, сътрудници и хора.

2. Паранормални мустачки

 Невероятни котешки качества

Мустаците на котките имат в допълнение задебеляване и по-дълбоко потънали в кожата корени, трансформирайки ги в оптималния датчик. Те даже не би трябвало да допират близките обекти, нужно е единствено да почувстват смяната във въздушните течения, с цел да посочват придвижване. С мустачките писаните ревизират дали плячката им е жива, ширината на мястото, в което желаят да се вметнат. На задната страна на предните лапи също се разполагат опредлен вид сходни косъмчета, даващи опция за точно чувство на жертвата. Така наречените вежди пък разсънват мигателния инстикт, когато нещо е в рискова непосредственост с окото на животното.

3. Бързи като светлината лапички

Някои породи котки доближават удивителните 50 километра в час, когато тичат на къси дистанции. Скачането се поддържа основно от задните крайници и евентуално нееднократно сте се подхилквали на танцуващите придвижвания на задницата, когато животинката се готви да се изстреля напред. Котешките качества за скачане са изумителни!

4. Балансираща опашка

 Невероятни котешки качества

Освен като орган, обвързван с прочувственото положение на животното, котешката опашка има и друго предопределение – да балансира при рискови придвижвания като да вземем за пример катерене по дърво или внезапен завой при гонене на плячка.

5. Свръхчувствителен слух

Нашите уши по никакъв начин не са приспособени са леките тропания на миши лапички или жуженето на насекомо под леглото. Хищникът у дома обаче може да разпознава местоположението на звука съвършено и да се насочи към активност. Фуниевидните ушички мърдат старателно и спомагат за слуховия разбор. Котешкият слух е кадърен да улови пет пъти по-далечен тон от човешкия.

6. Безупречен фокус

Макар да не се отнася за близкоразположени недвижими обекти, способността на писаните за гледане далеко и фокусиране в подробност е грандиозна. Може би се смеете, когато настава купичката с вода или пренебрегва играчките под носа си, само че не се и съмнявате, че гледайки през прозореца тя приема информация и за най-далечно летящите птици. Наистина невероятна котешка дарба!

7. Грапав език

 Невероятни котешки качества

Различните хора имат разнообразни усеща във връзка с докосването от котешки език – някои усещат гъдел, други имат непреодолимия инстинкт да се оттеглен. Песъчливата консистенция се дължи на серия от папили, ориентирани обратно върху повърхността на езика и съдържащи кератин. Абразивните им качества спомагат неимоверно е почистващата гала на тези животни, обиращи отпадъци и мъртви косми и премахващи заплитанията. Близането на четина посред котките е обществено държание и се асоциира с понижени стресови равнища и доближаване.

8. Акробатична еластичност

Дори най-напредналите йоги могат да завидят за неповторимата еластичност на котешкия гръбнак, допускащ на пухкавите мъници да доближат и най-далечните ъгли на тялото си, с цел да ги почистят. Освен гръбнака, линията на рамената, тесният гръден панер и неналичието на същинска ключица дават късмет за по-свободни придвижвания на тялото и пробождане през стеснени пространства.

9. Мощни лапи

Наследниците на огромните котки не са изоставили изцяло всички адаптивни характерности на дивите хищници. Задебелената кожа на лапите играе роля на самобитни спирачки след скок и дружно с възглавничките поема огромна част от ударната вълна при приземяване, редуцирайки вредите в голям %.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР