Всеки, посещавал Италия, знае, че има неписани правила, които трябва

...
Всеки, посещавал Италия, знае, че има неписани правила, които трябва
Коментари Харесай

Пица с ананас в Неапол предизвика национален скандал

Всеки, посещавал Италия, знае, че има неписани правила, които би трябвало да се съблюдават, а най-важните са свързани с храната.

Капучино след 11 ч. сутринта? Само за туристи.

Карбонара със сметана? Ужасяваща мисъл.

Ананас върху пица? Това към този момент е разкол.

Поне до момента беше по този начин.

Но през 2024 година последната от тези забрани най-вероятно ще отпадне, с помощта на Джино Сорбило, прочут неаполитански пицайоло (майстор на пицата), който прибавя ужасяващия ананас в менюто на заведението си на Via dei Tribunali – най-известна улица за гладни туристи в международната столица на пицата.

Произведението на Сорбило " Margherita con Ananas " коства 7 евро

Но това не е елементарна хавайска пица: това е пица бианка без доматен пласт, поръсена с минимум три типа сирене, а ананасът е запечен два пъти, с цел да придобие карамелизиран тип.

Сорбило, пицар от трето потомство, споделя пред CNN, че я е основал, с цел да " се бори с предразсъдъците във връзка с храната ".

" За страдание хората следват тълпата и се преценяват с непознатите възгледи или с това, което са чули ", споделя той.

" През последните няколко години забелязах, че доста хора осъждат съставки или способи на подготвяне на храна единствено тъй като в предишното множеството не са ги познавали, по тази причина желаех да сложа тези противоречиви съставки, които се третират като отрова, на неаполитанска пица, с цел да ги направя вкусни. ", изяснява експертът.

Според него това, че подготвя новаторската пица в историческия център на Неапол с неговата 3000-годишна история, също е значим миг. (Самият пицайоло има 21 обекта по целия свят, в това число в Маями, Токио и Ибиса.)

Как се подготвя кошмарът на италианците

Ананасът се изпича авансово и по-късно се охлажда. Върху тестото се прибавя пушена провола (местно сирене от краве мляко от Кампания), зехтин екстра върджин и свеж босилек, след което пицата отива непосредствено в пещта на дърва.

След като я извади от пещта, майсторът я поръсва с два типа пушено сирене cacioricotta: едното от сардински кози, а другото - от биволи от близката област Чиленто.

" Това я прави в действителност вкусна ", добавя той.

Критика и омерзение

Вкусен или не, ананасът върху пица е противоположен на множеството италианци, които не икономисаха рецензии и даже обиди за творбата на Сорбило в обществените медии.

Нещо повече – пицата даже е обсъждана по националната телевизия.



Но съгласно Сорбило, тези, които са били задоволително смели да я опитат, са се отнесли благосклонно.

" Преди да я пусна в обществените мрежи, я включих в менюто ни, без да споделям нищо и доста хора я поръчаха, в това число неаполитанци ", споделя той.

" Но Италия е разграничена на две. И освен тя. Има доста разногласия по този въпрос. Мисля, че хората като цяло не са любопитни. Те са недоверчиви към всичко друго. ", добавя пицарят.

" Знаете ли, че ананасът е част от хранителната просвета на Европа още от времето, когато Христофор Колумб го е опитал в Гваделупа през 1493 година и го е донесъл назад? ", пита Барбара Полити, журналистка, която отива непосредствено в Неапол, с цел да опита новия тип пица. " Хареса ми, това е малко като сушито - първоначално може да не го обичаш, само че след това се трансформира във фиксация. ", добавя тя.

Авантюра в менюто

За Сорбило ананасът върху пицата не се разграничава от по-авантюристичните добавки през последните години.

" Хората употребяват съставки, които преди пет-шест години в никакъв случай не са били употребявани. Например, шпек от Алто Адидже, мортадела, шамфъстък, маслини на прахуляк, пяна от моцарела, даже конфитюри. Защо да не преоткрием ананаса? В предишното даже шунка или рукола не са се слагали на пици, а в този момент са нещо обикновено. "

Едно от нещата, които експертът наложително предлага да се съблюдава в рецептата, е да не се подготвя с доматена основа.

" Това е различен плод - с два плода, които имат киселинност, няма да е добър артикул ", споделя той. " Вместо това поставям три пушени сирена и това трансформира пицата, става друг усет. "

Всъщност, това не е единствения случай, в който Сорбило опитва с търпението на италианците.

" Когато излезе ананасовата пица, някой написа: " А в този момент виж дали можеш да направиш и кетчуп ", тъй че го послушах ", споделя той. " И стартира още един скандал. "



Тук не става въпрос за елементарен кетчуп. Вместо това той употребява домакински сос от червени и жълти италиански домати Datterino, върху бяла основа с пушена провола. След това се снима по какъв начин го яде триумфално, заобиколен от бутилки с домакински кетчуп, произнасяйки, че е " добър ".

" Сигурен съм, че скоро ананасовата пица ще се появи в менютата и на други пицарии в Неапол - и освен тук. ", добавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР