Всеки, който някога е бил гъмжан от комари, докато се

...
Всеки, който някога е бил гъмжан от комари, докато се
Коментари Харесай

Ваканция на райски остров без ухапвания от комари – и без химикали

Всеки, който в миналото е бил гъмжан от комари, до момента в който се пробва да се отпусне на живописна разходка или спокоен плаж, е наясно, че даже дребен пакостник може да окаже огромно въздействие върху почивката.

Но с изключение на просто стеснение, комарите могат да съставляват по-сериозен риск за здравето като носители на заболявания като малария, денга и зика. Soneva Fushi, курорт на частния остров Kunfunadhoo на Малдивите, е прекарал години в работа за изкореняването на тези вредители.

Най-ефективното решение, което са намерили, е довело до фрапантно понижаване на комарите и е съживило тропическите растения и животни на острова в този развой.

Soneva си партнира с основаната в Германия компания Biogents, която създаде клопки за комари, които разчитат на екологично чисти атрактанти.

„ Търсихме способи да се оправим с комарите без потреблението на химикали “, сподели Арнфин Ойнес, шеф на Soneva за обществено и екологично схващане.

Регионът от дълго време се бори с казуса с комарите, който се утежни по време на сезона на мусоните - който продължава от май до ноември.

Няколко метода, които те пробваха, в това число потреблението на разнообразни клопки и работа за унищожаване на местата за размножаване на комари, сложиха личните си провокации.

Друг метод за битка с летящите вредители включва потреблението на способи като „ горещо замъгляване и издухване на мъгла “, съгласно Oines, които не са тъкмо прецизни при насочването единствено към насекомите с инсектициди и могат да бъдат неприятни за гостите и домакините. Въпреки че се пробваха да употребяват тези техники дискретно, те неизбежно биха безпокоили гостите, сподели той.

Нещо повече, тези техники нормално са потребни единствено за елиминиране на възрастни комари. И след известно време даже тези развиват устойчивост, което прави химикалите неефективни, означи Ойнс.

Това, което обаче не развива опозиция, е изобилието от други инсекти на остров Кунфунаду. В резултат на това се следи доста понижаване на популациите на пеперуди, водни кончета, земни пчели и бръмбари.

Soneva за първи път употребява системата Biogents през 2019 година, употребявайки два разнообразни типа клопки – общо повече от 500, ситуирани към острова. Първият вид, наименуван BG-GAT, е въздържан капан, предопределен за тигрови комари, които към този момент са ухапали някого и търсят място за снасяне на яйца, съгласно Oines.

Вторият вид, BG-Mosquitaire CO2, е предопределен да притегля комари, търсещи кръв, което прави посредством потребление на въглероден диоксид, основан посредством ферментация на квас и захар, плюс млечна киселина, която имитира човешката кожа.

„ BG-Mosquitaire CO2 е неповторим и ефикасен с това, че симулира хора, като употребява CO2 и миризмата на пот “, сподели той. По създание устройствата миришат и „ дишат “ като хората, примамвайки и задържайки бъговете. През първите няколко седмици клопките хващаха хиляди комари всеки ден.

Освен потреблението на клопките, курортът разполага с подготвени чиновници по екология против комари. Сега екипът на Soneva прави инспекции на парцела, с цел да разпознава и понижи неща като брезенти, паднали кокосови черупки и всичко друго, което може да задържи застояла вода, което е належащо за размножаването на буболечките.

Програмата за битка с вредителите е сполучлива, съгласно Сонева.

Курортът сподели, че е записал трагичен спад в популацията на комарите на острова с над 98% през първата година.

„ Ние преброихме уловените комари всеки ден – преброяването сигурно стана по-лесно, защото броят им понижа “, споделя Ойнес. „ Получихме доста позитивни мнения от непрекъснати посетители, които се връщат година след година, и по този метод забелязахме разликата. “

Системата за клопки на Biogents също се е потвърдила като доста ефикасна при продължителна приложимост, без опасения по отношение на буболечките, разрастващи устойчивост към метода. И още положителни вести: откогато химикалите бяха спрени, локалните инсекти на Малдивите още веднъж процъфтяват.

„ Тези естествени опрашители към този момент са още веднъж в обилие, което значи, че има повече цветя, повече плодове и повече продукция “, споделя Ойнес, добавяйки, че повече плодове и инсекти също значи, че „ има и повече птици, които посещават крайбрежията на Kunfunadhoo и светулките са в миналото още веднъж видян през нощта.

Увеличаването на биоразнообразието, както и екологичните и устойчиви способи, употребявани за постигане до там, имат смисъл поради корените на курорта. Soneva Fushi е учредена от Сону и Ева Шивдасани през 1995 година с пионерски ангажимент към устойчивостта на околната среда. Визията на двойката ги направи измежду първите, които вкараха начинания като преработване, икономисване на сила и понижаване на отпадъците в района.

Днес Soneva Fushi остава образец за резистентен разкош в света на гостоприемството и брои философията за нулеви боклуци и новаторската стратегия за възобновяване на коралите измежду своите екологични начинания, в допълнение към нездравословния надзор на вредителите без химикали.

Като работи с Biogents за потребление на екологични способи за елиминиране на комари, Soneva се стреми да бъде първият остров без комари на Малдивите. Но те не желаят да бъдат единствените.

Курортната верига е подарила клопки за комари на Народното събрание в Мале, столицата на страната, и е обучила чиновници по какъв начин да ги употребяват.

Освен това е внедрила системата Biogents в Soneva Jani, курортът на марката на остров Медхуфару в близкия атол Нуну, с сходни резултати. И те са конфигурирали клопки в новия курорт Soneva Secret, който би трябвало да отвори порти при започване на 2024 година, и са записали нула комари за няколко месеца.

„ Това ни кара да се надяваме, че ще можем да отворим курорт без комари през новата година “, споделя Ойнес. „ Видяхме и други курорти да последват образеца ни. Би било прелестно, в случай че всички Малдиви могат да създадат същото.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР