Всеки, който желае да придобие над 20% от акциите на

...
Всеки, който желае да придобие над 20% от акциите на
Коментари Харесай

Депутатите приеха важни законодателни промени, които касаят и сделката за ЧЕЗ

Всеки, който желае да придобие над 20% от акциите на енергоразпределително сдружение в страната, първо ще би трябвало да получи позволение Комисията за енергийно и водно контролиране, т.е. от страната. Като за задачата ще би трябвало да потвърди, че е в положение да ръководи този бизнес, че не заплашва националната сигурност или ползите на потребителите. Това плануват промени в Закона за енергетиката, които бяха признати от икономическата комисия към Народното събрание по предложение на депутата Искрен Веселинов (Обединени патриоти).

Целта е да се дадат по-големи пълномощия на енергийния регулатор при покупко-продажби за над 20% от енергийни сдружения, написа " Труд ".

Ако смяната бъде подкрепена и в пленарната зала на Народното събрание, тя ще важи и за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България от Гинка Върбакова, защото акциите още не са трансферирани.

Депутатите от енергийната комисия поддържаха и промени в Закона за енергетиката, импортирани от депутата от ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители. Промените плануват производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници с конфигурирана мощ над 4 MW да продават тока на борсата, т.е. на пазарни цени. Те обаче ще получават спомагателна отплата от фонда “Сигурност за енергийната система” (ФСЕС), който ще стартира да събира таксата “Задължения към обществото”.
Включването към този метод на продажбата на ток на така наречен “американски” ТЕЦ-ове в Маришкия басейн ще би трябвало да изчака, до момента в който не свърши делото за неприемливата държавна помощ, което се гледа от ЕК
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР