Всеки фен ще намери своята музика от Деветашкото плато до

...
Всеки фен ще намери своята музика от Деветашкото плато до
Коментари Харесай

Лятото на фестивалите: От Джаз под звездите до Helloween

Всеки почитател ще откри своята музика от Деветашкото плато до остров Света Анастасия
 

Лятото е плодородното време за меломаните. Те могат да се насладят както на неповторими концерти, по този начин и на разнообразни фестивали съгласно музиката, която харесват. Преживяването си коства и се помни за цялостен живот! Незабравими за мен са концертите на " AC DC " на Националният стадион Васил Левски и на " Scorpions " в състезателен комплекс " Академика ". На " Solar Summer " преоткрих и електронната музика откакто слушах и гледах онлайн един от обичаните ми диджеи - американеца от Маями " Mark Knight ".
-->
Музикалните фестивали в България са известни с това, че са доста разнородни по род. Ето къде може да " избухнете " това лято съгласно музикалната категория, към която спада вашият дух - опера, балет, рок, електронна музика или джаз. Много джаз!
Франкофоли


На 16 и 17 юни в Пловдив ще се организира най-големият франкофонски интернационален фестивал. Градът под тепетата е хазаин за шести път на събитието, което ще се организира на Гребната база. В първия ден публиката ще се радва на световноизвестната поп-соул певица от коморски генезис Имани, която неза първи път радва българската аудитория.

Други доста известни звезди, които ще се качат на сцената, са гръцката икона Елена Папаризу, която завоюва състезанието " Евровизия " през 2005 година, както и Лаура Перголизи, добре познатата на родната и задгранична аудитория като LP.

На 16 юни почитателите ще чуят осъществяванията на  Арно Боне и Пиер каузи Моника -Бон Ентендер, които идват от Френската Ривиера.

Втората вечер ще ни забавляват кубинското регетон дуо Gente De Zona, французите La Caravane Passe, Ед Сървис и Джак Мадин от Shouse, както и рап изпълнителят Метр Гимс.

Черешката на тортата е поп артистът Миро.
Sofia Solid
Уелските метъл машини  BULLET FOR MY VALENTINE ще бъдат част от фестивала Sofia Solid В София. Тръпнещите в очакване почитатели на групата от България ще ги видят още веднъж онлайн по време на поредицата от събития на Fest Team - SOFIA SOLID. Подгряващият съпорт от страна на България към момента не явен.

Четири години след последния им концерт английските метълкор актьори се връщат на 28 юни на Арена София (Столичен колодрум) в Борисовата градина по покана на Fest Team.

2005 е  годината, в която  групата издава дебютния си албум The Poison. От тогава насам е затвърдила мястото си на сцената с над 3 милиона продадени албума по целия свят, челни места в класациите и бързо растяща почитател база.

Едноименният албум BULLET FOR MY VALENTINE е финален, като бандата го дефинира за един от тези, който ги показва най-често. Фронтменът Mat Tuck разказва музиката от албума като " свежа, нападателна, прочувствена, дълбока и по-пламенна от всеки път ".

В BULLET FOR MY VALENTINE има крещящи сола и гневни рифове, по които техните дългогодишни почитатели са луди. Мисля, че това е най-свирепата страна на Bullet For My Valentine, която съм виждал ", споделя китаристът Michael Paget. " Смятам, че точно това е нещото, с което в действителност блестим. Просто нямам самообладание да покажа тези страсти на сцената! "

Продажбата на билети започва на 15 май, като членовете на Fest Club ще се възползват от 11 лв. понижение. Те ще могат да си купят билета за 88 лв., а за останалите почитатели цената е 99 лв..

SOFIA SOLID продължава да изненадва българските метъл фанатици, като на 29 юни  посетител ще е Kreator. Те потвърдиха присъединяване си на фестивала след бандата Amon Amarth. Мястото е същото - Арена София (Столичен колодрум), гостуването още веднъж е по покана на Fest Team. Билетите към този момент са в продажба, а с присъединението на Kreator, цената им не се трансформира.

Траш метъл групата Kreator тази година се завръща с петнадесети албум - опуса Hate Uber Alles, който е и първият им студиен албум с Frederic Leclercq (екс Dragonforce, Sinsaenum) на баса, който се причислява към фронтмена Miland СMilleТ Petrozza, китариста Sami Yli-Sirnio и барабаниста Jurgen СVentorТ Reil.



Kreator са група със съществено завещание от почитатели и безспорни триумфи зад тила си. Те не са от музиканти, които лежат на остарели лаври. В смело озаглавения си нов албум " Омраза над всичко " метъл титаните още веднъж канализират своята гневна сила и тежест, задоволително мощна, с цел да наклони земята отвън оста? или най-малко да завърти главите на публиката.

Очаква се още нови реализатори да се включат в серията летни концерти в София,  проведени от Fest team. Информация за всички идни събития може да намерите на festteam.bg, ticketstation.bg и в обществените мрежи.
" Опера в парка "
Ако  сте почитател на артисти и инструменталисти, които показват драматични  творби, съчетавайки текст  с музика, за вас са представленията на Софийската опера и балет, която ще осъществя 4 фестивала в края на юни.

На 24 юни (събота) стартира  " Опера в парка ". Програмата е ориентирана към децата. Мястото -  парка на Военна академия " Г.С.Раковски "   в столицата.

Стартът е с по този начин наречения " Концерт за бебоци ", в който публиката се учи да слуша музика.

 Радост за малчуганите са представленията Трите прасенца ", " Мечо Пух ", " Вълкът и седемте козлета " и още доста спектакли. Фестивалът завършва на 30 юли (неделя).
" Вагнер фестивал "
Посветен е на 210-годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер, проведен от Софийската опера и балет. " Пръстенът на нибелунга ", " Тристан и Изолда ", " Парсифал " и " Летящият Холандец " са измежду акцентите на програмата. Събитието ще се състои сред 8 и 30 юли.
" Музи на водата "


В средата на юли започва фестивал край езерото " Панчарево ", който се споделя " Музи над водата ". Началото ще бъде обещано с балета " Лебедово езеро " на 14 юли (петък). Сред акцентите в програмата са още балетите " Сън в лятна нощ " и " Кармина Бурана ", както и операта " Летящият холандец ".
" Опера на върховете "
В началото на август ще започва фестивалът " Опера на върховете " край Белоградчишките скали. На 4 август (петък) стартира с операта " Мадам Бътерфлай " и ще приключи на 13 август (неделя), с балета " Кармина Бурана "
Jazz под звездите на Деветашкото плато
Първият джаз фестивал за лятото е Jazz под звездите на Деветашкото плато.

Стартира на 30 юни с показване на албума " Джазът пее на български ", както и с музиката на The Social Callers. Мястото е къщата за посетители " Онгъл " в село Кърпачево.

Втората вечер на фестивала ще се организира на три местоположения - къщата за посетители " Онгъл ", Старата мелница, както и пещера " Гарваница ".

Ще има проведен уъркшоп с Антони Дончев, който ще показа джаз импровизации, вокален уъркшоп с Марина Господинова,  джем-сешън и шествие.

Фестивалът ще бъде закрит на 2 юли в " Онгъл " с " Джаз за деца " с Венци Благоев.
Партита Solar
За почитателите на електронната музика клубът с голяма история - Yalta, провежда няколко летни фестивала, които притеглят годишно почитателите на електронната музика, поради гостуването на най-хубавите DJ-и в света. Първото за годината събитие ще се организира на остров Света Анастасия край Бургас. Специален посетител е DJ- Hot Since 82. С неповторимия сет на July Morning той ще съкруши всички празненство фанатици.

Приятна вест за пловдивчани е,че фестивалът SOLAR PLOVDIV се завръща. Това събитие докара Afrojack за първи път в България, дружно с Fedde le Grand и други, тъй че тази година се чака доста от него.

Yalta нападна лятото с цялостна мощ. В обществените мрежи това провокира огромен взрив. За почитателите на електронна музика в България бяха оповестени 8 събития.

Дневните празненства (SOLAR ISLAND), както и вечерните на пристанище Бургас (SOLAR SUMMER) ще доведат някои от най-разпознаваемите имена на международната сцена. Още един дебют за България е присъединяване на Diplo, ще го чуем дружно със Seth Troxler. През юли и август ще забележим още: Solomun, Ame, Hernan Cattaneo, Stefan Bodzin, Denis Horvat, Victor Calderone и Dubfire. Летният SOLAR календар ще приключи с огромно събитие в Арена София, което кани Richie Hawtin, а билетите за всички концерти се продават с цялостна пара.
A to JazZ 2023
В дните сред 6 и 9 юли столицата ще бъде хазаин на най-големите фестивали за джаз -A to JazZ 2023. Събитието ще се организира на сцената в Южен парк 2 и дава обещание разнообразна стратегия.

Известната звезда, която ще участва на фестивала, е Билал, който ще излезе на сцената на 7 юли. Той работи с реализатори като Доктор Дре, Джей Зи и Бионсе, а през 2016 година получава премия " Грами " за песента These Walls, която основава дружно с Кендрик Ламар.

Втората звезда е Джудит Хил, която се включва на 8 юли. Влизала  е в колаборации с реализатори от ранга на Майкъл Джексън, ЕлтънДжон, Спайк Лий, Принс и Джон Леджънд. Хил също е притежател на " Грами " - за музиката към кино лентата 20 Feet from Stardom.  

Продукцията споделя за нейния път към славата и печели " Оскар " през 2014 година в категорията за най-хубав документален филм.

Третата звезда, която ще участва на A to JazZ 2023, e Лакеша Бенджамин. Свири по неповторим метод, като комбинира обичаен джаз с хип-хоп и соул музика. През последните години е имала участия със Стиви Уондър, Алиша Кийс, The Roots, Рашид Али, Крисчън Макбрайд и Грегъри Потър. Ще излезе на сцената на 9 юли, с цел да показа четвъртия си албум Phoenix.

По време на четирите фестивални вечери на A to JazZ 2023 публиката ще се наслаждения и на доста български реализатори, в това число Криста, Bobo & The Gang, Петя Станчева и бас китариста Евден.
Музика на високо с Vola open air`23
Ако ви харесва да се наслаждавате на природа,  комбинирана с хубава музика, би трябвало наложително да присъствате във Враца на Vola open air`23. Фестивалът ще се организира сред 21 и 23 юли на връх " Околчица ".

Стартът на оупън еърът ще бъде осъществен от най-известния бразилски диджей Marky, дружно със Stamina MC. По време на фестивала ще чуете музикалния план PISTA MASHINA, джаз квартета FREE4ALL и доста други международно известни реализатори.

Българите, които ще вземат участие, са Leena & YANA както и продуцентът и диджей Puma & The Dolphin.

Фестивала ще закрие LTNC, чиято музика комбинира обичайни и модерни ритми.
Rock In The Wine Valley 2023
Феновете на рок музиката наложително би трябвало да участват! Фестивалът ще се организира сред 30 юни и 2 юли. Къде? Винарна " Мидалидаре " в село Могилово, община Чирпан.

Легендите на рока - Scorpions, ще дадат колосален старт на фестивала, а шведите от Dynazty ще го продължат. Там ще гърмят и германците Iron Savior.

На 1 юли излиза шведската хард рок група Europe. След тях са Blind Guardian от   Германия и италианската готик метъл тайфа Lacuna Coil. Легендите от Helloween ще закрият фестивала на 3 юли дружно с нидерландската симфоник метъл група Epica.
Plovdiv Jazz Fest
Феновете на джаза ще могат да участват на още едно събитие в Пловдив. За втора поредна година сред 4 и 6 август започва Plovdiv Jazz Fest. Акцентът е джаз с етно претекстове. Фестивалът ще бъде открит с концерт на кларнетиста Иво Папазов-Ибряма и оркестър " Тракия ".
Bansko Jazz Festival
След Пловдив джазът ще завладее и курортното населено място Банско. Фестивалът ще се организира сред 5 и 12 август. Проектът " Среща в приказка (та) " на Вили Стоянов ще открие събитието. Той е подготвил нов прочит на музиката на Йосиф Цанков След това ще продължи с творчеството на Франк Гамбали от Австралия и Cinga manga fun от България.

Камелия Тодорова, Петър Славов и Ари Ерев от Израел ще се качат на сцената на 6 август, а в третата фестивална вечер посетители ще са Вероника Тодорова и Кристофър Херман (България-Германия), Йондер Фочан трио от Турция и Луси Удуърт квартет (САЩ-Великобритания). Мирослава Кацарова, " Показ " трио от Украйна, Хесус Молина и Лос Дромерос (Колумбия-САЩ), както и други актьори от България и света ще очароват феновете на Банско джаз фестивала. Ивентът ще бъде закрит на 12 август с осъществяванията на Desy & Shiny Stockings с посетител Атанас Попов, Алфредо Родригес трио от Колумбия и Еспен Ериксен трио и Анди Шепърд от Норвегия.
SPICE Music Festival
Ако желаете да се върнете към 90-те години на XX век, може да присъствате на бургаския SPICE Music Festival / 4  и 5 август/. През първия ден на сцената са Dr. Alban, N-Trance, Paradisio, S.T.S.B. FKA FUN Factory, U96, Alexia & DJ Quicksilver. На 5 август излизат още известни реализатори от 90-те като Apache Indian, Kate Ryan, Culture Beat, Lucenzo, Nana, SNAP! и Гумени глави.
Рок фест " Хоталич "
В началото на септември огромният рок фестивал " Хоталич " ще се организира в град Севлиево. Събитието ще бъде намерено от " Ахат ",. Sevi, Affection и Sakar.

На 2 септември на сцената ще излязат " Легендите ", " Уикеда ", COOL DEN, " Северозападняците " и DEAD AHEAD.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР