Все повече населени места в България всяко лято остават на

...
Все повече населени места в България всяко лято остават на
Коментари Харесай

Люпилня ГЕРБ-калинки: Държавният ВиК холдинг стана банка с „оперативно интересни лица“

Все повече обитаеми места в България всяко лято остават на воден режим. Други, като Омуртаг, даже оповестиха бедствено състояние поради неналичието на вода. Месеци преди летния сезон нормално от ВиК Бургас предизвестяват, че има риск цялото южно Черноморие да остане на режим на водата. Този рефрен се повтаря и тази година.

Именно поради задълбочаващия се дефицит на вода по места, при започване на 2020 година беше основан държавният „ Български ВиК холдинг “. Идеята пристигна около водната рецесия в Перник. Целта беше да се осъществят редица огромни водни планове, като системата „ Дунав “ за североизточна България да вземем за пример, с цел да не страдат хората от безводие, написа Медиапул.

Нищо от това обаче не се случи. Напротив от време на време има водни митинги по места с блокиране на пътища. Но градовете и селата не са покрай властта в София и тя не бърза с решаването им.

Освен това холдингът трябваше да помогне на водните ВиК оператори при реализацията на плановете им с европейско финансиране по оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година Ефектът е цялостно крушение. Едва една трета от тях ще съумеят да бъдат приключени до финансовото привършване на програмния интервал в края на годината.

Така за последните три години ВиК холдингът се трансформира в нещо като водната банка на бранша. Раздава заеми на изпадналите във финансов колапс водни оператори поради високите сметки за ток и реализацията на европроекти.

За миналите три години са отпуснати над 300 млн. лева заеми, демонстрират оповестените му финансови доклади, последният от които е за второто тримесечие на 2022 година, нищо че към този момент мина първото тримесечие на 2023 година

Три години работа на загуба

На процедура ВиК холдингът работи като лихвар – устоя се от отпуснатите заеми на дъщерните си сдружения. Отделно към момента не е изчерпана „ мазнинката “ от 1 милиард лв., налети в компанията. Налични би трябвало да са към 700 милиона лв..

Капиталът ѝ е 1 040 902 000 лв., а под шапката ѝ към този момент са 24 ВиК оператора, обслужващи над 4.2 милиона българи и стопанисващи над 52 500 км водопреносна мрежа и над 7300 км канализационна.

В края на 2021 година беше основано ново еднолично сдружение под шапката на холдинга – „ ВиК Енерджи Груп “ за търговия с ток. Целта беше да се понижат разноските на водните оператори за електрическа енергия, като дъщерната компания купува огромни количества ток от Българска самостоятелна енергийна борса. Как се е справил водният търговец на ток с тази задача през миналата година няма обществена информация.

До момента холдингът е вложил в дъщерните си компании над 318 551 000 лв., (до 30 септември 2022 г.). Средствата са отишли за погасяване на насъбрани отговорности към снабдители на ел. сила, отговорности към друга държавна компания – „ Напоителни системи “, Басейнови дирекции, контракти за заем с Европейската банка за възобновяване и развиване, за осъществяване от ВиК операторите на капиталови планове, в това число и по ОПОС, и така нататък

Приходите на ВиК холдинга са от лихвите по предоставените заеми, а разноските му отиват главно за заплати (72%), наем на пространства и външни услуги (близо 18%), демонстрира оповестената информация на уеб страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

ВиК Холдингът работи на минус от основаването си. За 2020 година счетоводната му загуба е 4.265 млн. лева, година по-късно е понижена съвсем на половина – 2.347 млн. лева, а за 9-месечието на 2022 година е 888 хиляди лева

В „ Български ВиК холдинг “ работят 47 души, а чиято междинна работна е към 2900 лева, сочи финансовият му доклад.

Бетонирането на новите остарели шефове

Най-вероятно поради обстоятелството, че работи като гара разпределителна на милиони, апетитите какъв да е отпред на ВиК Холдинга са огромни. И в случай че първоначално ГЕРБ бяха назначили най-малко ВиК експерти и даже професори от Университета по архитектура, строителство и геодезия, то след април 2021 година директорският ръб се сменя с всяка власт без да има и един ВиК специалист в борда.

Реклама

Нещо повече, става известно, че зад заменената фасада стоят едни и същи кукловоди. Може би по тази причина от основаването на холдинга до момента нито едно негово управление обществено не се появи пред обществеността и медиите.

ВиК Холдингът стартира работа с двустепенна форма на ръководство – Надзорен и Управителен съвет по времето на ГЕРБ, като тогава за изпълнителен шеф беше назначен Илиян Илиев.

Това управление незабавно обаче беше заменено по времето на първия длъжностен кабинет Стефан Янев. В управлението му попадна някогашният боен министър от времето на тройната коалиция Николай Цонев. В началото на октомври 2021 година за изпълнителен шеф беше определен свързваният с Движение за права и свободи Кънчо Кънчев.

След идването на власт на кабинета на Кирил Петков тогавашният министър на районното развиване Гроздан Караджов промени метода на ръководство – от двустепенна в едностепенна отпред със Съвет на шефовете през януари 2022 година Месец по-късно беше заменен и директорският ръб и началник стана Борислав Попов.

При служебното държавно управление на Гълъб Донев едно от първите решения на новия районен министър арх. Иван Шишков беше да смени 5-членния управителен ръб. Така от август 2022 година новият началник на „ Българския ВиК Холдинг “ е юристката Ирена Костова.

За малко – за по-малко от две седмици през август в директорския ръб беше Валентин Граматиков, някогашен заместник-министър на районното развиване в държавното управление на Стефан Янев, а сега консултант на арх. Шишков. На негово място е бил назначен без конкурс някогашният заместник-министър на стопанската система от второто държавно управление на Борисов – Любен Петров.

Кой кой е?

Изпълнителният шеф на ВиК Холдинга – Ирена Костова Георгиева е родена през 1988 година в Карнобат. Тя е правист по обучение, юрист и лекар по право, защитила е дисертация, с ръководител на научно жури проф. доктор Сашо Пенов, който сега е министър на образованието.

Председател на Съвета на шефовете на холдинга е някогашният боен Божидар Йорданов Спасов. Той влиза като самостоятелен. Роден е през 1963 година в Благоевград. През 2007 година е в листата за общински съветници на ГЕРБ в Благоевград.

През 2010 година е назначен за шеф на ВиК Благоевград, за към една година. На локалните избори през 2019 година Божидар Спасов към този момент е претендент на Движение за права и свободи за общински консултант в Благоевград.

Заместник-.председател на директорския ръб тогава става Теодора Янкова Пакулева. Тя е родена в Чепеларе през 1984 година Работи във ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ, когато се издига до шеф отдел „ Управление на планове “. Специалист е в региона на канализационните услуги. Представяла е разработка по основния проблем за понижаване загубите на вода от ВиК сдруженията.

Другият самостоятелен член на Съвета на шефовете е Любен Ангелов Петров. Той е роден през 1966 година в София. Петров е някогашен кмет на столичния регион „ Витоша “ от Съюз на демократичните сили – ДСБ (2006 – 2011 г.), някогашен заместник-председател на Съюз на демократичните сили (2008 – 2009 г.), някогашен член на Съвета на шефовете на Национална компания „ Индустриални зони “.

Беше и заместник-министър на стопанската система (2014 – 2017 г.) по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Тогава министър на стопанската система беше Божидар Лукарски, с който влезе в спор. Неофициално се твърди, че Любен Петров е влезнал в ръководството на холдинга с протекцията на един към този момент не толкоз млад, само че все по този начин сполучлив народен представител от Движение за права и свободи.

Най-интересно обаче и последното предопределение на Пламен Цветанов Манолов от квотата на страната, след извършен конкурс от Министерство на регионалното развитие. Той е роден през 1970 година в София. Бил шеф на клон „ Витоша “ на „ Инвестбанк “, изпълнителен шеф на Национална спортна база и член на борда на „ Академика 2011 “ по времето, когато състезателен министър е Красен Кралев.

Освободен е от поста през март 2022 година от тогавашния състезателен министър Радостин Василев, с цел да дебаркира няколко месеца по-късно в управлението на ВиК холдинга. Манолов е бил член на директорския ръб на „ Айкарт “ АД – компания за електронни пари. Участвал е в съдружия с разнообразни „ оперативно забавни лица “, както се показват от Министерство на вътрешните работи, демонстрира информация в Търговския указател.

Казано в резюме в назначеното с конкурс управление на водния холдинг няма нито един експерт по ВиК. Затова няма по какъв начин сдружението да реализира стратегическата си цел, за която бе основано – гарантиране на качествени услуги за обитаемоте и обезпечаване на резистентен модел за финансиране на бранша

От уеб страницата на ВиК холдинга е видно, че първата работа на новото, остаряло управление е да подмени шефовете на 24-те водни оператора, които са под негова шапка, а не да взема решение казуса с неналичието на вода. Така че рискът районните рецесии за вода да прерасне в народен е действителен, макар излетите милиарди, които потънаха подземен.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР