Все повече хора напоследък страдат от вътрешна самота. Усещане за

...
Все повече хора напоследък страдат от вътрешна самота. Усещане за
Коментари Харесай

Стоичко Миличин, личностен терапевт и бизнес консултант: Все повече хора страдат от вътрешна самота

Все повече хора в последно време страдат от вътрешна самотност. Усещане за такава празнина имат даже и персони, обградени от доста хора, както и интензивно „ сърфиращи ” в измислената действителност на обществените мрежи. Това споделя Стоичко Миличин, който е личностен терапевт и бизнес съветник.

„ Тенденциите са, че от ден на ден хора се усещат зле, само че не схващат за какво. Прави усещане, че психическите проблеми се задълбочават доста бързо. Ако до преди време една паническа офанзива се е влошавала в продължение на две-две и половина години, то сега доближава кулминационна точка за към година ”, изяснява Миличин.

Специалистът добавя, че това се дължи на интернет, където доста хора търсят препоръки по какъв начин да се оправят с един или различен проблем. Вместо  до излизане от спешната обстановка обаче се стига до задълбочаване, тъй като форумите са цялостни с непрофесионални препоръки и шерване на негативни признаци и резултати.

„ Заради това достъпът до информация е колкото нещо потребно, толкоз и нездравословно. Всички патологии обаче потеглят от депресията. За да излязат от нея, доста хора протягат ръка към несъответствуващи лекарства и даже стигат до пристрастяване. Ако в Англия и Съединени американски щати да вземем за пример, изписват „ Ксанакс ”, като предлагат да се пие две седмици или най-вече месец, то у нас се взема с години ”, разяснява Миличин.

Той има икономическо и психическо обучение. Специализирал е логика на психиката в Москва, а психическата му процедура е от 8 години и половина. Миличин има сериозен професионален опит, който е обвързван с всички всички типове личностни разстройства, фамилни съвещания, образова млади психолози. Прави и безвъзмездни съвещания на родители, чиито деца са подвластни от алкохол, опиати.

„ Не може един татко като се прибере и да сяда на салата и ракия всяка вечер и да чака децата му да не протягат ръка към алкохол или дрога. Имах случай, когато татко пристигна при мен за помощ, тъй като синът му пушел марихуана. Момчето се обърна към родителя си и му съобщи: „ А ти като всяка вечер пиеш ракия, си повече подвластен от алкохола, в сравнение с аз към дрогата ”. И младежът е прав ”, изяснява Миличин.

Специалистът припомня, че доста родители стопират да поддържат връзка с децата си и ги оставят да ги възпитава улицата. Семействата всеобщо се разпадат и този развой от ден на ден се задълбочава през последните години.

„ Семейството престава да съществува като обществена единица, откакто хората могат към този момент да оцеляват независимо. Навремето е имало огромни и задружни семейства и всеки член е бил зает с обработката на земята, с работата в стопанството, в изкарване на прехраната. А в съвремието ни методът на живот към този момент не е подобен ”,
прецизира Миличин.

Експертът психолог споделя, че стремително нараства броя на зависимостите, като към този момент има и доста нови. Те са към разнообразни субстанции, събития, хора. В практиката си Миличин е срещал младежи на по 20-25 години, които 8-10 години не са ставали от компютъра и това е трансформирало метода им на живот.

Към зависимостите спадат още работохолизмът и любовта.  ”Дори любовта е публично оповестена от Световната здравна организация за болест. И това е по този начин, тъй като под въздействието на мощните страсти и усеща, човек радикално се трансформира. Много хора не схващат, че удоволствието да даваш е доста по-голямо от това да получаваш ”, акцентира Миличин.

„ Напоследък доста се дебатира за Истанбулската спогодба, която засяга насилието над дамите. За консултация при мен пристигна жена, която решила да потърси помощ, тъй като станала нападателна в психически проект към децата си, и сподели: „ Вторият ми мъж съвсем не ме бие и с него в никакъв случай не съм била гладна! ”. Друга клиентка пък ми съобщи: „ Това, че мъжът ми ми е протегнал ръка, значи, че ми е обърнал внимание ”. В избрани случаи тя даже съзнателно го е предизвиквала да я бие и това е издирван от нея резултат ”, споделя рядкости от практиката си психотерапевтът.

Миличин се сблъскал и с различен случай, който буди неразбиране. Жена изгонила брачна половинка си от вкъщи им, тъй като той негодувал и се опитвал да откаже 22-годишния им наследник от дрогата. Това обаче водело до експлоадиране на кавги сред него и младежа.

„ Ако влезе в действие Конвенцията и този мъж прояви твърдоглавие и продължи да търси способи да избави момчето си от наркоманията, а при скандал майката се обади в полицията, той ще бъде задържан ”, разяснява Миличин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР