Все още действащият премиер на Нидерландия Марк Рюте получи подкрепата

...
Все още действащият премиер на Нидерландия Марк Рюте получи подкрепата
Коментари Харесай

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Все още настоящият министър председател на Нидерландия Марк Рюте получи поддръжката на Турция да бъде определен за идващия общоприет секретар на НАТО, а в подмяна Анкара ще разчита на поддръжка в връзките сред Европейски Съюз и Турция.

Решението на Турция идва след среща сред Рюте и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 26 април в Истанбул и е считано за значимо обръщение, защото точно Унгария и Турция бяха двете страни, които най-дълго се противопоставяха на разширението на НАТО, като не допускаха Швеция във военния съюз.

За разлика от която към този момент даде да се разбере, че е срещу кандидатурата на посочения за любимец за поста Рюте, Турция акцентира, че " решението е обвързвано с желанията на страната да поддържа мощното водачество в границите на алианса ".

То е било взето след поредност от дипломатически съвещания в самия съюз и за него към този момент са били известени дипломатите от обособените държави-членки на НАТО в Брюксел, показват още турските управляващи.

Сегашният основен секретар на НАТО - норвежецът Йенс Столтенберг - към този момент няколко пъти удължи мандата си, най-много поради продължаващата война на Русия в Украйна. След 10 години на поста обаче се чака той да се раздели дефинитивно с него през октомври.

Очакванията са формалната номинация на Рюте да бъде оповестена до края на април - преди европейските избори през юни, само че и преди 75-ата годишна среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

За да бъде определен на поста, Рюте ще би трябвало да получи поддръжката на всички 32 страни членки на Алианса. След това и държавното управление на Съединени американски щати ревизира претендентите, преди да бъде изработен окончателният избор.

За главен съперник на нидерландския министър председател в НАТО е считан румънският президенткойто публично разгласи, че се включва в борбата през март, само че възможностите му за поддръжка са незначителни.

Зад кандидатурата на Рюте към този момент застанаха Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция, като съгласно неофициална информация дружно с Турция той към този момент има поддръжката на 29 страни членки.

Против с изключение на Унгария, остават още Румъния, която поддържа личния си претендент, и Словакия. Очакванията обаче са след решението на Турция единствените съперници да останат Будапеща и Братислава, като унгарската страна надали ще отстъпи от към този момент декларираната си твърда позиция.

Основното предизвикателство и пред новия основен секретар ще бъде бъде балансьор сред страните членки, тъй че поддръжката за Украйна в битката ѝ с Русия да продължи, в това време да не се стига до директна интервенция на съюза във военните дейности.

По време на изненадващо посещаване в Киев в понеделник Столтенберг призна, че страните от НАТО са се провалили в навременната доставка на обещаната помощ за Украйна, само че че натам към този момент пътуват още оръжия и муниции, в това число ракети за зенитно-ракетни комплекси " Пейтриът ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР