Все едно аз да напиша едно писмо, че след като

...
Все едно аз да напиша едно писмо, че след като
Коментари Харесай

Боил Банов: Не виждам основания за промяна в закона за киното |

" Все едно аз да напиша едно писмо, че откакто господин Хекимян е станал шеф, това ще докара до по-голяма корупция. Представете си какъв брой е неуместно " - разяснява в студиото на bTV министърът на културата Боил Банов във връзка промени в закона за киното.

Повод за гостуването му бе, в което се упорства президентът Румен Радев да наложи несъгласие на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост.

„ С сътрудниците сме седнали и сме работили две години с цялата колегия по този законопроект. Едно от основните неща са тласъците за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лева парите за кино.

Мисля, че първоначално препоръчаните текстове в Народното събрание бяха малко недомислени. Впоследствие текстовете се почистиха и считам, че в този момент са уравновесени. Аз не съм в Народното събрание, работя по текстовете, до момента в който се внесат. След това съм контактувал с гилдията, само че законодателният развой не е моя работа. Винаги съм вземат позиция от позиция на гилдията и съм бил за това да имат благоприятни условия за повече работа.

Правихме срещи сред четенията с сътрудници от сектора. Те даваха съображения, доста неща се прецизираха и изясниха и станаха допустими за тях. Кое не е добре в закона, кой текст е назадничав и кой предизвиква някаква драма в съответен създател? Законът е доста изчерпателен. На президента ще му бъде мъчно да върне този закон, тъй като би трябвало да има съображение, не може да бъде по принцип “, разяснява Банов.

Той обаче въпреки всичко означи, че не е сигурен дали точката в закона за реализиране на избран брой фенове е добра.

" Смущава ме точката за феновете, тъй като по принцип европейското кино има по-малко фенове и всякаква режисура за това, че ще би трябвало да има избран брой фенове, с цел да се кандидатства отново, е притеснителна. Но феновете са направени алегорична численост, вкараха се и критерии за кандидатстване след присъединяване на фестивали ", изрази опасенията си министъра.

15 милиона за базови тласъци за кинопроизводство, 26 милиона за произвеждане на българско кино. С това се похвали министърът. И добави, че не вижда никакво съображение президентът Радев да постанова несъгласие на закона. Ако въпреки всичко се стигне до несъгласие и прегласуване в Народното събрание, Банов не счита да трансформира нищо в закона.

Относно свадите към премиите на създатели, свързани със " Златния Орфей ", Банов съобщи, че описът към този момент е уголемен, в него са импортирани и лауреати на други поп състезания от предишното като " Мелодия на годината ".

Разширеният лист е импортиран през вчерашния ден в деловодството на Министерски съвет.

„ За мен е най-важна оценката на страната към хората от този отрасъл " - съобщи Банов.

Няколко пъти по време на изявлението министърът изрази подозрения, че отвореното писмо на кинодейците съответствува със старта на предизборната акция. Самият той обаче не отговори на въпроса дали ще бъде претендент за народен представител от ръководещата партия ГЕРБ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР