Враг номер едно на пчелите е акарът Varroa destructor. Така

...
Враг номер едно на пчелите е акарът Varroa destructor. Така
Коментари Харесай

Зооинженер Софрониев: Как да преборим акарите в пчелините?

Враг номер едно на пчелите е акарът Varroa destructor. Така стартира лекцията си младият зооинженер и поколенчески пчелар Светослав Софрониев в онлайн семинар, проведен от (НССЗ).

Във видеото можете да видите цялата лекция на младия, само че умел собственик, който отглежда над 600 броя пчелни фамилии в област Монтана. 

" Прадядо ми споделяше, че преди да пристигна тази въшка (той по този начин я наричаше) при започване на 70-те години, можехме да изморим пчелните фамилии единствено в случай че им вземем меда – от апетит. И до през днешния ден, макар че знаем всичко за биологията ѝ, тя продължава да оказва напън ", споделя Светослав.

Според него борбата с акарите е въпрос на време и предпочитание, както и спазването на доста значими, поредни стъпки. Не толкоз лесна и предвидима задача обаче е опазването на пчелите от пестициди. Младият собственик акцентира, че постоянно фактор за уморяването на пчелите е неведение или занемаряване на риска. 

Запомнете: Едно потомство пчели се третира единствено един път с оксалова киселина. Ако го повторите, акарът също ще падне, само че към този момент стартира да поврежда и самите пчели, изяснява Софрониев.

В лекцията си зооинженерът поетапно обяснява как се бори с вароатозата. Той коментира и каква би трябвало да е грижата за пчелите през зимния интервал.

Младият пчелар дава отговор и на въпроси от сътрудници. Вижте повече в самото видео.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР