Война и пчели вдигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от

...
Война и пчели вдигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от
Коментари Харесай

Война и пчели вдигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от Скопие


Война и пчели подвигнаха цените, посрещаме Великден със свещи от Скопие. Вносни свещи от Северна Македония и Сърбия заляха тази година пазара преди Великден, ожалиха се пред „ Телеграф “ свещеници.

Те не дават отговор на стандарта на Българската православна черква и подбиват продажбата на родното произвеждане. Продажбата на църковните свещи преди Великден е по-слаба и от годините на коронавирус епидемията, не престават с жалбите си отчетата.

Според тях доста продавачки в нашите църкви изключително по селата купуват свещи с подобен генезис, а след това ги продават на откритите от Светия синод цени без знанието на свещениците. Но и вносът, и частното произвеждане на свещи са законни, откакто бе анулиран монополът на БПЦ за производството им.

Една от аргументите за това, че към този момент няма по-евтини църковни свещи от 80 стотинки. Увеличението на цената влезе в действие от 1 юли 2022 година, за това има и действителни аргументи.

Всички първични материали идват от Русия и Украйна – и парафинът, и памукът, и като прибавим и транспортните разноски, и усложненията, породени от войната сред двете страни, излиза наяве, че няма по какъв начин цените да не порастват. Восъкът  също нараства и ще нараства още, тъй като казусът с измирането на пчелите към този момент е международен. А като няма мед, няма и восък, изясняват обстановката осведомени

Повишената цена у нас докара до заливане с ментета, които се пласират основно от представителите на една характерна етническа общественост.

На Женския пазар връзката от 20 свещи се продава за 3 лв., т.е. 15 стотинки за брой, само че се оферират и „ промоции “ за по 2 лв.. Същевременно в обществените мрежи има голям брой предложения за продажба на църковни свещи, обаче без притежателите на уеб страниците да афишират в тях цените си, като дават електронни адреси за връзка.

Нова мода е на път да измести обичайните свещи. Социалните мрежи преливат от предложения, предлагащи свещи – статуи от восък на Христос, Богородица и разнообразни светии, като съгласно размера или сложността на композицията цените им могат да стигнат и докъм стотина лв..

Такива в София могат да се намерят и на уличните сергии на пчеларите наред с меда и други пчелни артикули. „ Не е наложително да ги палите, поучават продавачите. Във восъка са добавени химикали, които вършат свещта издържлива на по-високи температури, и можете да си я държите просто като декорация. “

Кончината на патриарх Неофит на 13 март спря краткотрайно проверката, която Националната организация за приходите прави в Българска патриаршия – Св. Синод, оповестиха от Национална агенция за приходите пред „ Телеграф “. Ревизията е спряна заради гибелта на единствения представляващ и ще бъде обновена след избиране на непрекъснат представляващ, гласи отговорът на организацията.

Оттам прецизираха, че и срокът на приключването на инспекцията зависи от това по кое време ще бъде обновена. Национална агенция за приходите стартира проверка на Българската патриаршия през ноември предходната година. Проверката е за определяне на отговорности за корпоративен налог в интервала 2017-2022 година Светият синод обаче изрично не е склонен страната да ревизира сметките му. Той е изпратил писмо до Национална агенция за приходите, в което дефинира проверката като противоконституционна и риск за националната сигурност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР