Военното нападение на Русия над Украйна доведе до обтегнати отношение

...
Военното нападение на Русия над Украйна доведе до обтегнати отношение
Коментари Харесай

Рускиня иска прошка от украинска конкурентка

Военното нахлуване на Русия над Украйна докара до обтегнати отношение спортистите на двете страни. Доскорошни съпернички в бранша за скока на височина и приятелки сред скоковете и отвън надпреварите Мария Ласицкене (Рус) и Ярослава Махучих (Укр) се чудят по какъв начин да се държат една с друга и към този момент изнесоха разногласието си в общественото пространство.

Доскорошният владетел с всички вероятни трофеи в скока на височина при дамите Ласицкене влезе в спор с младата й наследничка. Ласицкене, която участваше като безпристрастен спортист в интернационалните надпревари в последните години, не е стартирала отвън Русия от началото на войната поради рестрикциите към страната й. Тя показа с съветското онлайн издание Sports.ru писмо, което е изпратила на съперничка си от Украйна през втората половина на 2022 година Публикацията би би трябвало да бъде отговор на многочислените обвинявания от страна на украински спортисти, че сътрудниците им от Русия не им оказват морална поддръжка и затова индиректно предизвикват военните дейности, от което следва, че не могат да бъдат върнати на интернационалната сцена.

Предисторията

След нападението на Русия над Украйна Махучих интензивно взе участие в разнообразни надпревари, завоюва световнатата купа през 2023 година и съвсем във всяко изявление приказва остро за съветските си сътрудници.

„ Вече нямаме връзки с съветски спортисти, сподели тя през лятото на 2022 година - До 24 февруари (началото на войната – 24 февруари 2022 г.) общувахме между тях, само че по-късно всичко се промени. Никой от руснаците не е писал нищо. Мълчат. Те не схващат какво се случва. Те споделят: „ Нищо не можем да създадем “. Могат да създадат каквото желаят. "

Бившият международен първенец на 110 м с трудности от Русия Сергей Шубенков разяснява изказванията на украинката: „ Махучих споделя: „ Руснаците нищо не схващат “. Разбира ли Магучих на 20 по какъв начин работи светът? Ако да, тогава тя е страховит човек. ”



Преди няколко дни Ярослава показа, че е получила писмо от Ласицкене след международното състезание по лека атлетика в Юджийн през предходната година, когато украинката се класира втора. Според Магучих обаче писмото е пристигнало прекомерно късно и е неискрено.

„ Щеше да е друго, в случай че тя беше писала в първите дни след 2022 година, сподели Махучих в изявление. - Тя ме поддържаше като състезател и момичето, с което се състезаваше. Но тогава тя написа: „ Знам, че няма да ме схванеш. “ Изгубих тръпката, с която чаках това писмо по-рано. Но след международното към този момент беше прекомерно късно за мен. ”

След това изявление на Махучих Ласицкене очевидно пожела да покаже искреността на посланието си и показа с медиите писмото, което е изпратила до съперничката си: „ Много скърбя, че връзките сред нашите страни повлияха на твоето отношение към мен. Не си разреших това след Токио и няма да си разреша в този момент. Всеки ден си мисля, че всичко е наред с теб и околните ти и по някаква причина си помислих, че разбираш това (след като познаваш мен и моя треньор от толкоз години). Но, несъмнено, не е нужно, защото в никакъв случай не съм го казвал на глас. Прости слабостта ми, не можех да намеря думите, опасявах се, че моето „ по какъв начин си? “ ще те ядоса още повече. Тъй като отговорът на този въпрос е явен. И бях сигурна, че нито една моя дума няма да облекчи твоите прекарвания и премеждия. Не мога да направя нищо в тази обстановка и това ми разрушава сърцето.

Не се извинявам по никакъв метод, просто желая най-малко да се опиташ да ме схванеш. Направих неточност, само че в този миг си помислих, че думите ми няма да ти оказват помощ по никакъв метод. Но мълчанието не е равно на единодушие. Не мисля, че ще ме схванеш... Препрочитам всичко това и разбирам, че думите не вършат нищо по-лесно “, се споделя в писмото.

Ласицкене се изрече в сходен дух в изявление за R-Sport по-рано през годината: „ Огромната ми неточност, коства ми се, беше, че не открих храброст да пиша на украинските си сътрудници незабавно след началото на събитията в Украйна. Тогава бях сигурна, че нямат потребност от моите думи. И когато ги споделих, те не ми повярваха. ”



Снимката в Токио

Трябва да напомним, че двете атлетки се оказаха в центъра на политически скандал поради общи фотоси на Олимпийските игри в Токио през лятото на 2021 година Тогава Ярослава, която зае трето място, прочувствено прегърна Мария, станала шампионка, и се снима с нея на фона на знамето на Руския олимпийски комитет. Тези фотоси разгневиха украинските политици, някои от които нарекоха спортистката „ био-боклук “ за небрежното й държание. Една от аргументите за омразата беше фактът, че Ласицкене и Магучих бяха военнослужещи в армиите на своите страни, сред които към този момент имаше обтегнати връзки. След завръщането си от Токио Ярослава беше привикана на очна ставка в Министерството на защитата. След това тя се извини за фотографията с рускинята и разгласи провокативния й темперамент.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР