Военното министерство вече подготвя логистична операция за доставката на въоръжение

...
Военното министерство вече подготвя логистична операция за доставката на въоръжение
Коментари Харесай

Министерството на отбраната готви логистиката за доставките на оръжие за Киев

Военното министерство към този момент приготвя логистична интервенция за доставката на въоръжение за Украйна, като до края на седмицата би трябвало да е ясно с какво тъкмо можем да помогнем за защитата ѝ. Това стана ясно от думите на служебния министър на защитата Димитър Стоянов в четвъртък, представени от " Медиапул ".

В началото на месеца Народното събрание най-сетне реши България да се причисли към съдружниците си в НАТО и Европейски Съюз и да окаже директна военна помощ на Украйна. Заради проблемите с енергийната инфраструктура не е изключено страната ни да помогне и с генератори.

" В края на седмицата ще е подготвен анализът, който ще покаже какво въоръжение може да даде България на Украйна. След като е подготвен ще приготвим и предложение за решение към Министерски съвет с следващо внасяне в Народното събрание ", изясни Стоянов. Той неведнъж сподели, че предлагането му ще бъде " консервативно " и изключи опция България да изпрати зенитни комплекси C-300 или изтребители МиГ-29, защото разчита на тях.

" Необходима е още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична интервенция, която не е по никакъв начин лесна, тъй като това е въоръжение, което би трябвало да бъде превозено от една точка до друга – както на територията на страната, по този начин и отвън нея ", добави министърът.

“Процесите по придобиване на зенитно-ракетни комплекси за противовъздушна и противоракетна защита не могат да се случат в границите на месец или два, това е дълъг и нескончаем развой. България продължава на разчита на личните си зенитно-ракетни комплекси. Няма претенции за съвещания по член 4 от Договора за НАТО, не желая да приказваме изобщо за член 5. ", сподели Стоянов.

За разлика от България, Словакия оказа помощ на Украйна със зенитни комплекси и изтребители. В момента разчита на Чехия и Полша за защитата на небето си, а съдружниците в НАТО осигуриха ракети " Пейтриът " вместо комплексите C 300.

" Призовавам нашите политици най-сетне да помислят за Българската войска. Няма да приказвам какво не е било направено през годините и за какво сухопътни войски не са осъвременени. Политическото управление и това на защитата прави всичко допустимо Сухопътни войски да бъдат оборудвани в цялостна степен ", изясни Стоянов.

" За огромно мое страдание планът за Сухопътни войски изостава. Няма по какъв начин да кажа, че различен е отговорен. Вината е моя. Надявам се дружно да осъществяваме този план за Сухопътни войски. Срамно е Сухопътни войски да не бъдат оборудвани. Време е да получат всичко належащо ", добави Димитър Стоянов, който взе участие в тържественото заседание във връзка бойния празник на Сухопътните войски и 137-ата годишнина от Сръбско-българската война.

Проектът за придобиването на бронирани машини е на масата от най-малко 5 години, като до момента МО се проваля в опита си да го осъществя. В момента е блокиран и не е ясно какво е неговото бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР