Водачът на униатската Украинска гръкокатолическа църква Святослав Шевчук се срещна

...
Водачът на униатската Украинска гръкокатолическа църква Святослав Шевчук се срещна
Коментари Харесай

Украински архиепископ: Няма да има диалог с Русия, докато не спре да смята съседката си за колония

Водачът на униатската Украинска гръкокатолическа черква Святослав Шевчук се срещна с папа Франциск и съобщи, че няма да има разговор с Русия, до момента в който Москва не спре да счита съседката си за колония, която би трябвало да бъде подчинена, заяви Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Архиепископът направи изявлението си по време на посещаване във Ватикана - първата му задгранична аудиенция от началото на нашествието в Украйна през февруари. По думите му той избира да е в Киев, близо до народа, макар обстрелите и компликациите.
 
" Войната в Украйна е една колониална война и мирните оферти на Русия са оферти за успокояване от колониален порядък ", сподели Шевчук след срещата си с папа Франциск.

 

Святослав Шевчук неколкократно е канил папата да посети Киев. При визитата си във Ватикана той донесе на главата на Римокатолическата черква шрапнел от съветска мина, разрушила фасадата на църквата в Ирпин през май.

 

" Предложенията за договаряния допускат отричане на съществуването на украинския народ, неговата история, просвета и даже черква. Това е отричане на самото право на битие на украинската страна, на нейния суверенитет и териториална целокупност, приети от интернационалната общност. С такава предварителна настройка предложенията на Русия нямат основа за разговор ", счита Шевчук.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР