Вносът на Германия – най-големият търговски партньор на България –

...
Вносът на Германия – най-големият търговски партньор на България –
Коментари Харесай

Германският внос пада много над очакваното

Вносът на Германия – най-големият търговски сътрудник на България – се е свил повече от предстоящото през декември. Според формалната федерална статистика на месечна база покупките на артикули извън са паднали с 6.7%, до момента в който прогнозата на анализаторите, интервюирани от Reuters, бе за намаляване с 1.5%.

Износът на страната също е потопен повече, в сравнение с се очакваше. Заради слабото световно търсене германският експорт през декември е намалял с 4.6% по отношение на предходния месец. За съпоставяне, в изследването на Reuters прогнозата бе за спад с 2%.

Износът за страните от Европейския съюз е паднал с 5.5% спрямо предходния месец, до момента в който за страни отвън Европейски Съюз е намалял с 3.5%.

Експресните данни за цялата предходна година на немската статистическа работа демонстрират, че износът е намалял с 1.4% на годишна база, до момента в който вносът е потопен доста внезапен – с 9.7%.
Ефектът върху България
Германия от десетилетия е най-големият търговски сътрудник на България. Според най-актуалните данни на българската статистическа работа (НСИ) българският експорт за Германия за първите 10 месеца на предходната година надвишава 10 милиарда лева, което съставлява спад с 9.4% по отношение на съпоставимия интервал на 2022 година

Справка на Economic.bg демонстрира, че Германия е пазар за около 14% от целия износ на българска продукция зад граница.

Според Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АОБР), няма по какъв начин забавянето на Германската, а и на европейската стопанска система като цяло, да не се отрази отрицателно на България. 

Германия се е върнала 30 години обратно като ползване на електрическа сила. Една от аргументите е, че доста бизнеси се изнасят от там. Ние имаме максимален импорт и експорт от и към Германия, няма по какъв начин това да не се отрази ", сподели Велев в изявление за Bulgaria On Air.

Според него слабостта на най-голямата европейска стопанска система ще продължи и през тази година, което ще се отрази в България като спад на индустриалното произвеждане.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР