Доминиканска република: Властите оценяват щетите от тропическата буря Франклин

...
Властите в Доминиканската република се разпръскват в цялата карибска страна,
Коментари Харесай

Властите в Доминиканската република се разпръскват в цялата карибска страна, за да оценят щетите, нанесени от тропическата буря "Франклин" на посеви и домове, след като причини тежки наводнения, които убиха поне един човек .

Повече от 670 домове са били засегнати от бурята, според предварителните данни на правителството, а 24 общности са били откъснати от проливните дъждове.

Екипите помогнаха на повече от 3300 души да се преместят на по-високи места преди бурята, а други 352 жители потърсиха безопасност в правителствените убежища.

Сред тях беше Доминго Огандо Фигерео, който се приюти в обществен център в град Сан Кристобал със съпругата си и трите си деца.

„Надяваме се всичко да се развие добре“, каза той, докато молеше властите да предотвратят натрупването на вода от река Юбасо близо до дома му.

Искането беше повторено от Санта Росарио Родригес, домакиня, която отишла в приют с двете си дъщери, когато река Нигуа край къщата й започнала да набъбва. „Когато се напълни с вода, няма къде да отиде“, каза тя.

Бурята остави стотици хиляди хора без ток и повече от 1,6 милиона други без вода, след като извади от работа 120 акведукта.

Агенцията за гражданска защита на страната съобщи, че мъж, идентифициран като Карлос Марино Мартинес, е починал в Сан Кристобал, след като е бил отнесен от наводнение.

Агенцията първоначално каза, че той е един от нейните доброволци, но по-късно коригира информацията, като каза, че е идентифицирала погрешно униформата, която е носел. Властите не предоставиха повече подробности. Две жени в този град също бяха ранени след свлачище, казаха служители.

До четвъртък училищата, предприятията и правителствените агенции бяха отворени отново, тъй като тропическата буря се завъртя североизточно от страната.

Към четвъртък сутринта Франклин беше на около 85 км (53 мили) източно-североизточно от остров Гранд Търк. Имаше максимални постоянни ветрове от 80 километра в час (50 мили в час) и се движеше на север през открити води.

Очаква се Франклин да се засили до ураган през следващите няколко дни, но не представлява заплаха за сушата.

Това е седмата наречена буря в сезона на ураганите в Атлантическия океан, който продължава от 1 юни до 30 ноември. Осмата наречена буря, Герт, се разсея във вторник.

На 10 август Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединените щати актуализира своята прогноза и предупреди, че тазгодишният сезон на ураганите ще бъде по-тежък от нормалното.

Прогнозирани са между 14 и 21 наименувани бури. От тях шест до 11 може да се превърнат в урагани, като два до пет от тях е възможно да станат големи урагани, каза агенцията.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР