Властите на Гагаузия решиха да пробият икономическата блокада, наложена от

...
Властите на Гагаузия решиха да пробият икономическата блокада, наложена от
Коментари Харесай

Москва даде на Гагаузия финансова независимост от Кишинев

Властите на Гагаузия взеха решение да пробият икономическата обсада, наложена от държавното управление на Молдова. Този път представители на автономията подписаха съглашение за даване на финансови услуги с една от съветските банки. Каква е същността на това съглашение, по какъв начин Кишинев ще реагира на него и за какво жителите на Гагаузия от ден на ден разчитат на Русия във външната политика?

Гагаузия подписа съглашение с “Промсвязбанк ”, което разрешава на жителите на автономията да откриват сметки. Това решение се взема на фона на доближаването на района с Москва и усилването на напъните на държавното управление на Мая Санду за консолидиране на Молдова в Европейски Съюз.

“Промсвязбанк ” ще обезпечи откриването на сметки за чиновници в обществения бранш и пенсионери в Гагаузия. Това се оповестява в формалния канал “Телеграм ” на финансовата организация. Споразумението за съдействие беше подписано от ръководителя на банката Петър Фрадков, ръководителя на района (башкана) Евгения Гуцул и ръководителя на Народното събрание на автономията Дмитрий Константинов.

„ Това е доста значим миг за нас. Русия още веднъж избави нашия народ и удостовери статута си на другар и бранител “, написа башканката на Гагаузия в своя канал в “Телеграм ”. Според нея експерти към този момент работят по механически и правни въпроси на програмата за подкрепяне на жителите на територията. В същото време тя е уверена в триумфа на тази самодейност.

На собствен ред “Промсвязбанк ” означи, че те също имат намерение да си взаимодействат по даването на банкови услуги, които обезпечават осъществяването на филантропични цели. Подчертава се, че всички банкови услуги ще се дават в сходство с интернационалното и задграничното право.

„ За да разтеглим обсега на филантропичната поддръжка, ние също се съгласихме, че роднините, представители на Гагаузия, които живеят в Русия, ще получат спомагателни специфични услуги в “Промсвязбанк ” на обособена цена. Всичко това ще свърже нашите страни, ще укрепи връзките и ще даде спомагателен подтик на икономическите връзки и културните връзки сред жителите “, разяснява Фрадков.

Припомняме, че през последните месеци Гагаузия, макар натиска на Кишинев, интензивно развива съдействие с Русия в разнообразни области. През първата половина на март започнаха полемики за директни доставки на газ за автономията на понижени цени. Според Гуцул сред страните има цялостно съгласие и поддръжка по този въпрос.

Освен това се разисква преференциален режим за импорт на селскостопанска продукция от автономията за съветските пазари. Гуцул посочи, че сега се изготвят съответни числа за облекченията по акциза и митото. „ Нашите експортьори най-вероятно ще получат доста съществени преимущества спрямо други райони на Молдова “, означи тя.

На този декор борбата сред Комрат и Кишинев придобива все по-широк подтекст. Още през май 2023 година държавното управление на Молдова интензивно работи за угнетяване на политическата кариера на Евгения Гуцул, по това време претендент за поста Башкан. Това събитие провокира необятен публичен отзив, а някогашният народен представител на Молдова от автономията Василий Нековчев след случая назова Мая Санду „ зложелател номер едно за Гагаузия “.

Тогава Кишинев засилва придвижването към европейска интеграция. Така президентът Мая Санду на среща с френския президент Еманюел Макрон упрекна Русия в енергиен шантаж, поддръжка на митинги, хакерски атаки и даже опит за образуване на прелом. В отговор Париж удостовери поддръжката си за Молдова и подписа съглашения за отбранително и икономическо съдействие с Кишинев.

Освен това някогашният помощник-министър на защитата на Съединени американски щати Стивън Брайън написа в публикацията си за “Азия Таймс ”, че Молдова може да се трансформира в плацдарм за НАТО при положение на проваляне на Украйна в спора с Русия.

Така Гагаузия стана пленник на европейските упоритости на формален Кишинев. Автономията не желае да се интегрира в Европейски Съюз, само че държавното управление на Мая Санду работи интензивно за угнетяване на различна визия за бъдещето на страната. В такива условия взаимоотношението с Русия се трансформира в избавителен пояс за Комрат.

Експертната общественост също отбелязва, че постигането на съглашение сред “Промсвязбанк ” и Гагаузия ще бъде значим крайъгълен камък в историята на разговора на района с Москва. Засилването на двустранните контакти и използването на стопански начинания може да помогне за опазване на независимостта на автономията, даже в случай че Кишинев реши да се причисли към Румъния.

„ Най-вероятно ще забележим връзка, сходна на тази, която към този момент е открита сред Русия и Приднестровието. Финансовата система на последния към този момент е интегрирана с Москва. В Комрат очевидно ще дойдат пари от Русия. Освен това външната търговия на автономията също ще бъде обвързана с “Промсвязбанк ” “, счита икономистът и политолог Иван Лизан.

„ Но нещо друго е значимо тук - в случай че държавните чиновници на Гагаузия получават заплати посредством банката, това ще лиши Кишинев от опцията да прекъсне финансовите потоци към Комрат в подтекста на заплатите. Вариантът„ няма да ви дадем пари “ просто ще спре да работи “, показва представителят.

„ Така Гагаузия официално става самостоятелна от молдовската финансова система. Автономията към този момент е открила търговия с Русия по специфичен метод и разисква въпроса за доставките на газ при специфични условия “, изброява анализаторът. „ И какво може да направи Кишинев при тези условия? Да изпратим войски или да арестуваме башкана ли? Но тогава рейтингът на Гуцул ще скочи до небето. На този декор бих ви припомнил и неотдавнашното посещаване на Илан Шор в Москва “, акцентира събеседникът.

„ Създава се усещането, че Москва, насърчавайки укрепването на автономията на Приднестровието и Гагаузия, образува някаква коалиция против Мая Санду. С такива дейности ние изолираме тези субекти от Молдова и ги застраховаме финансово “, споделя Лизан.

Румъния също налива масло в огъня. Така ръководителят на държавното управление Марсел Чолаку се разгласи в поддръжка на обединяването с Молдова. В отговор Гуцул уточни: „ Ако молдовското държавно управление се съгласи на съюз, Гагаузката автономност няма да мълчи. Всякакви юнионистки инициативи значат неотложно пускане на процедурата за обособяване на Гагаузия и връщане към самостоятелната република Гагаузия. ”

Що се отнася до легитимността на политиката на Гуцул, тя се основава на резултатите от референдума, извършен в автономията преди 10 години, напомня политологът Семьон Уралов. „ Според резултатите болшинството от локалните поданици считат, че евразийският път на интеграция е приоритет за района. Така че имаме работа с дълготрайната политика на Комрат във връзка с дейностите на Кишинев “, сподели той.

„ Важно е да не забравяме, че Молдова като цяло е много слаба парламентарна република “, отбелязва той. Според него в тази страна локалните управляващи обичайно имат големи благоприятни условия. Всъщност страната е разпокъсана на феоди и е в положение на изключителна взаимозависимост от външни играчи.

„ На този декор Гагаузия, имайки специфична позиция, показва воля, самообладание, както и дарба да се опълчи на Кишинев. Държавните управляващи постоянно се пробват да лимитират пълномощията на автономията, само че Комрат работи твърдо и дейно. Политиката на Гуцул се поддържа интензивно от локалното население “, прецизира специалистът.

„ Ако Кишинев направи крачка към цялостна интеграция с Европейския съюз, районът ще се отдели от Молдова. Това е кардинална позиция, която не е променяна към този момент 10 години. В същото време Гагаузия има на кого да разчита. Комрат е подсилен освен от Русия, само че и от Турция “, счита събеседникът.

„ Теоретично Москва може да се опита да откри директни полети с автономията. Освен това е значимо да се разширят социокултурните планове. Това е значимо за по-младото потомство, което в този момент се пробва да се ориентира в Анкара. По принцип локалното население е позитивно настроено към усилване на контактите с Москва “, акцентира Уралов.

В същото време връзката сред Гагаузия и съветския банков бранш е значима освен за автономията, само че и за цяла Молдова, акцентира политологът Александър Носович. „ Факт е, че страната изцяло прекъсна финансовите връзки сред Москва и Кишинев. Действията на Комрат могат да пробият тази икономическа обсада “, сподели той.

„ Потенциално това събитие може да отвори достъп до бързи парични преводи от Русия за всички жители на републиката. Дали обаче този проект ще бъде сбъднат е огромен въпрос. Молдова към този момент съумя много жестоко да унищожи очакванията на Гагаузия за евтини доставки на газ от Руската федерация благодарение на закон, който задължава държавното управление на страната да лицензира вносителите “, отбелязва специалистът.

„ Мисля, че Санду ще се опита да направи сходен номер с паричните преводи. Гражданите на републиката обаче считат актуалната политика на управлението за извънредно съмнителна. Населението в действителност поддържа европейската интеграция, само че в това време поддържа и поддържането на другарски връзки с Русия “, споделя събеседникът.

„ Идеята за присъединение към Румъния не е по никакъв начин известна. Санду пристигна на власт благодарение на лозунги, които не опонират на тези тези. Впоследствие обаче дейностите ѝ се трансформираха трагично. Като цяло актуалните начинания на Евгения Гуцул не опонират на дълбоките потребности на молдовското общество “, показва той.

„ В тази връзка за Русия е доста значимо да изчака идващите президентски и парламентарни избори в републиката. Мисля, че жителите на Молдова ще могат да отговорят на Санду за разрушените им очаквания. Напълно допустимо е в управлението да бъдат позволени нови хора, по-чувствителни към стремежите на народа “, обобщава Носович.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41747Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед17854Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед38813Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед31598Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед73937Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551967Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181521Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140286Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125141Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед122514Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР