Вкусно класическо предложение за любителите на изтънчените кулинарни удоволствияНеобходими Продукти●

...
Вкусно класическо предложение за любителите на изтънчените кулинарни удоволствияНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Френска селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем

Вкусно класическо предложение за феновете на изтънчените кулинарни удоволствия

Необходими Продукти

● сладко от боровинки - 300 г
● орехи - 200 г

Блат


● яйца - 1 бр.
● захар - 150 г кристал
● прясно мляко - 200 мл
● мед - 50 г, първокачествен
● сода бикарбонат - 1 1/2 ч.л.
● масло - 50 г, разтопено
● брашно - 400 г, бяло
● брашно - 40 г бяло + за доомесване и разточване

Крем


● заквасена сметана - 800 г
● захар - 150 г, кристал
● крема сирене - 200 г Филаделфия
● лимонова кора - от 1 лимон
● масло - 150 г, стайна температура
● блатове - смлени отрязъци за украса

Начин на подготвяне

Фурна - 165-170 градуса;

Хартия за печене - 6 бр. кръгове;

Дълбок съд за котлона.

За по-добър усет ядките се слагат върху хартия за печене и се запичат на 180 градуса за към 8-10 мин. Охлаждат се и се смилат в ръчна мелачка за ядки, тъй като тя ще ги смели малко по-едри, а това е и задачата - да са по-едро смлени.

В бездънен съд - дълбока касерола, се смесват яйцето и захарта. Разбиват се за малко с телена бъркалка. Последователно се прибавя медът, содата, млякото и разтопеното масло, разбърква се добре и се слага на сдържан котлон при безредие, до момента в който сместа се загрее. Първият симптом за стопляне на сместа е, когато стартира да се разпенва.

Много бързо и неведнъж усилва размера си. Варенето продължава с непрестанно безредие, до момента в който се получи прелестен карамелен цвят и това ще отнеме към 6-7 минути засечено време от момента, в който сместа стартира да се пени. Сваля се от котлона и се оставя настрани за 3-4 минути.

Брашното се пресява над купата на миксера. Прави се кладенче и се изсипва топлата примес. Размесва се с куката за тежко тесто. Полученото тесто се трансферира върху работен плот, посипан с в допълнение брашно, към 40 година Измесва се с ръце до хубава гладка топка тесто, което не лепи по ръцете.

Количеството на топката тесто е към 810-815 година Тестото се дели на 6 равни елементи - всяка с тегло към 135-138 г, употребява се кантарче за тъкмо премерване на тестото.

За облекчение се употребява кръгът на тортената форма с диаметър 26 см, който се постанова върху хартията за печене и контурите му се обрисуват с молив за по-лесно разточване на блатовете. Не е належащо да са разточени съвършено, блатовете ще се дооформят след изпичането им.

Парче тесто се слага върху разчертаната хартия и се разточва благодарение на точилка (нека разточването да е от противоположната страна на хартията, с цел да не се отбелязва моливът). Хартията леко е поръсена с брашно, също и тестото. То е доста еластично и доста комфортно за работа. Разточената платка благодарение на хартията се трансферира в плоска тава за печене, тавата от фурната е най-удобна.

Докато се пече първата платка, може да се разточват останалите теста, като се подреждат с хартията дружно едно върху друго и се покрият със свежо фолио, с цел да не съхне.

Пече се на 165-170 градуса за не повече от 8 -10 мин. Платките би трябвало да се зачервят прелестно, без да се препечени, с цел да не станат твърди и чупливи.

Готовата към момента топла платка незабавно се освобождава от хартията и се слага върху друга суха хартия за печене, до момента в който се охладят изцяло.

Сглобяване:

Заквасената сметана се слага в необятна цедилка, да се изтече по-голямата част от водата ѝ. Заквасената сметана се разбърква със захарта и лимоновата кора с шпатула. Не се разрушава с миксер, тъй като ще се втечни незабавно от по-бързото разтрошаване.

Маслото се разрушава до крем с миксер. Добавя се крема сиренето, разрушава се с миксер за малко, сметаната, лъжица по лъжица, като се разбърква с шпатула. Получава се прекрасен бухнал крем, който се покрива със свежо фолио и се оставя в ледник за 20 минути, с цел да стегне, по-лесно ще се слага върху блатовете.

Върху всеки блат се слага кръг с диаметър 20-22 см и се изрязва по диаметъра на кръга. Изрезките се резервират за украса на тортата. По-късно ще се смелят в блендер до трохи.

В тортената форма с преносими стени 20-22 см на дъното се слага книжен кръг от хартия за печене. Поставя се на огромен /по-висок/ буркан. Той ще е нужен, с цел да може по-лесно най-после да се извади тортата, да се изхлузи от кръга.

Във формата се слага блат. Покрива се с 5 с.л. от сметаново-масления крем, заглажда се. Поръсва се щедро с орехи, към 3 с.л., и се слагат повърхностно към 50 г сладко от боровинки. С шпатула се разпределя из повърхността на блата.

Поставя се втори блат, следва сметанов крем, орехи, сладко и по този начин до последния блат, който се покрива единствено със сметанов крем.

Ореховата торта деликатно се освобождава от кръга, изхлузва се от формата, слага се в сервизна паница. С останалия сметанов крем фино с палетна шпатула се намазва и в профил.

Смлените останки от платките се посипват обилно от горната страна върху Френската селска торта и се посипват и по стените ѝ.

Тортата е подготвена. Оставя се в ледник за 1 нощ.

Инфо: За източник съм взела от по-малко от две предписания. Едната е от Cook and Bakes, cook-and-bakes.com и една част от блога на Lassi`s World of Artcraft lussisworldofartcraft.blogspot.com и подготвих собствен вид на тази доста известна торта, която аз досега не бях приготвяла. Изненада ме височината, тежестта ѝ, само че на тип е повече от прелестна. За страдание не мога да покажа прорез, тъй като е приготвена за рожден ден и нямаше по какъв начин да я нарязвам авансово, за което се оправдавам.

За заквасена сметана съм употребила на половина съветска такава, която е 25% и българска 20 %, главно българската заквасена сметана я изцедих, тя съдържа доста вода, само че по едно и също време с това е по-лека и по тази причина с тази мисъл я употребих.

Крема сиренето Филаделфия, което употребих, придава прелестна конструкция и компактност на крема, може да се размени марката Филаделфия с друго висококачествено крема сирене.

Френската селска торта с боровинки и сметаново-маслен крем е чудна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР