Вкусна домашна лютеница, която обожаваме да хапваме, намазана на дебел

...
Вкусна домашна лютеница, която обожаваме да хапваме, намазана на дебел
Коментари Харесай

Селска домашна лютеница

Вкусна домашна лютеница, която обожаваме да хапваме, намазана на пълен резен самун!

Необходими Продукти

● домати - 40 кг
● чушки - 40 кг
● патладжани - 5 кг
● лук - 5 кг кромид (придава невероятна наслада на лютеницата)
● моркови - 3 кг
● захар - 2 ч.ч.
● оцет - 1 ч.ч.
● черен пипер - 30 г
● джинджифил - 20 г (по желание)
● кимион - 10 г (по желание)
● олио - 1.2 л
● сол - на усет
● самун - 1 бр. най - значимото

Начин на подготвяне

Първо да кажа - най-голямата неточност е да източиш водата на доматите (вярно, че по-бързо става, само че за сметка на това продуктите не увират задоволително.... абе, зле стават нещата).

Правя лютеница над 10 години към този момент.

Продуктите, които употребявам, са единствено домашни, самичък си ги виждам и не излиза по никакъв начин на ниска цена.

Аз имам огромна тава за лютеница - 60 см диаметър и 30 см висока (100 л) медна.

Приготвя се от най-малко 3-ма - самичък човек да не се захваща, ужасно доста работа е, освен това през целия ден без отмора - няма време за отмора (и за ядене)

Приготвяне на лютеницата:

Предния ден се изпичат чушките и се обелват и прибират в хладилника (моят е огромен и има място) - единствено това.

На другия ден:

Ставане в 6.00 ч. - миеш се, оправяш се, пиеш кафе и се стартира....

6.30 ч. - измиване и разчистване на доматите (участваме и тримата).

6.50 ч. - рязане на доматите - на по-едро (участват двама души - другият приготвя огнището и тавата).

7.00 ч. - Палене на огнището (аз към този момент не запалвам - употребявам газова перестия, огромно улеснение е) и изсипване на нарязаните домати до тук и се стартира с бъркането. В началото е понякога, тъй като доматите пускат задоволително сок и вода, с цел да не загорят. Другите двама не престават да режат домати.

7.30 ч. - Изсипване на другите домати (горе-долу 2/3 от доматите).

8.00 ч. - Изсипване в тавата и на останалите домати.

8.20. ч. - Идва някои да ме смени на бъркането.

8.30 ч. - Сглобявам машинката за смилане (аз имам електрическа с приставка за обособяване на люспи и семки) и стартирам да смилам чушките, а свободният човек реже патладжаните и ги поставя във фурната да се изпекат (отнема му към час време), до момента в който се пекат патладжаните се почистват и нарязват на едро (около 2 см) морковите и се поставят в една тенджера да врат, с цел да омекнат малко (врат към 30 мин). Патладжаните към този момент са се изпекли, посоляват се и им се поставя оцет, оставят се за към 20 мин да престоят, с цел да им излезе горчилката.

10.00 ч. - Меля патладжаните.

10.10. ч. - Слагам патладжаните, чушките и морковите в тавата при доматите.

10.20 ч. - Аз стартирам да греша, а другите двама стартират да белят и режат кромида (по на едро). Вече се бърка непрекъснато, тъй като сместа става доста гъста и има заплаха да загори.

11.00 ч. - Слагам кромида при останалите артикули. Останалите мият и почистват посудата, които сме употребявали до момента.

13.00 ч. - Слага се на децата да ядат - каквото сме приготвили - нещо на бързо. Останалите ядат, в случай че имат време. Аз нямам - греша......

14.00 ч. - Сглобявам машината с приставката за обособяване на шлюпките и семките. Неслучайно е толкоз късно - към този момент всичко се е разварило доста добре и всички е задоволително омекнало, с цел да мине бързо през машината. Приготвям си една маса до огнището, на която слагам машината, една огромен тава (имам една от алпака 60/40/13 см) и една купа за отпадъчния материал (шлюпките и семките) и две доста огромни пластмасови, доста чисти кофи 60 литрови и една полога (пластмасова мензура 1 л). Започвам за извозвам цялата примес от тавата през машината без да махам тавата от огъня.

Когато съм прекарал към 2/3 от материала през машината, изсипвам останалия материал от тавата в едната кофа и давам да се измие тавата. Голямата тава, където до момента съм прецеждал лютеницата, към този момент се е понапълнила и по тази причина я изсипвам в другата кофа и не преставам да филтрирам останалото количество материал. Когато измият тавата (за към 15 мин), я връщам на огъня и изсипвам от кофата пречистения материал. Ако сте на дърва, не гасете огъня.

Продължавам да извозвам останали материал през машината, до момента в който го мина всичкия, и го изсипвам и него в тавата - лишава ми 1 час. Така спестявам време с повторното завиране на материала. На някой може да му се стори, че към този момент му е подготвена лютеницата, като мине материалът през машината - да, но не. Има още много време, до момента в който стане този материал лютеница.

15.00 ч. - Някой ме сменя на бъркането и по този начин се редуваме през половин час, тъй като към този момент всички започваме да се уморяваме малко по малко. Приготвят се и бурканите, в които ще пълним лютеницата.

18.00-18, 30 ч. - Материалът към този момент се е сгъстил задоволително и стартира де се пече лютеницата (разпознава се като към този момент не пльоска, а единствено излиза парещ въздух при мен, материалът ми е прекалено много, с цел да позная, като дръпна с бъркача, и ми остави диря). Препържваме олиото (винаги го правим).

19.00 ч. - Слагам оцета, захарта и разбъркваме и опитваме, в случай че има потребност прибавяме още малко захар или оцет. Прибавяме олиото и бъркаме. до момента в който поеме (поема за към 20 мин)

19.30 ч. - Прибавяме подправките и бъркаме още 10 мин и смъкваме от огъня.

19.45 ч. - Започваме да цялостни бурканите.

20.45 ч. - Бурканите са цялостни. Идва време на една последна съставна част, която не използвахме на никое място до в този момент - ХЛЯБЪТ.

Та взимате хляба и стартирате да топите в тавата и да ядете, до момента в който ометете хууубаво тавата - мноооогоооо е вкусно.

Затварям бурканите с домашна лютеница и ги изварявам (да се стерилизират).

22.00 ч. - Гася огъня. Бурканите със селска домашна лютеница за зимата са подготвени.

А, да, излизат към 70 бурканчета за лютеница (от 350-400 мл)

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР