Визитка Никос Ифантидис ръководи бизнеса на Хаус Маркет в България

...
Визитка Никос Ифантидис ръководи бизнеса на Хаус Маркет в България
Коментари Харесай

Никос Ифантидис, управител на IKEA в България: Доставките вече идват навреме

Визитка Никос Ифантидис управлява бизнеса на " Хаус Маркет " в България от 2017 година Освен в България гръцката " Хаус Маркет " - част от Fourlis Group, развива комерсиална активност с марка IKEA по силата на франчайз контракт още в Гърция и Кипър. Ифантидис поема бизнеса тук след 16 години работа за марката на гръцкия пазар, като през последните шест заема позицията районен шеф и дава отговор за трите магазина на IKEA в Северна Гърция. Кариерата му за шведската мебелна компания стартира през 2003 година като търговски управител в първия гръцки магазин на IKEA в Солун. През 2006 година управлява откриването на централния магазин в Атина, на който е и шеф до 2009 година Защо има празни лавици в магазините? Откъде произтича казусът - от производителите на артикули и/или от веригите на доставки? Какви ограничения предприемате за решаването му на световно равнище и тук, на локалния пазар?
- Без подозрение обстановката с нарушените вериги на доставки, както и лимитираните и в същото време поскъпнали първични материали, оказват въздействие върху всички браншове по света, като ИКЕА (IKEA) не прави изключение. По време на пандемията породиха нарушавания в превоза в световен мащаб, а последните събития на изток от нас утежниха така и така сложната конюнктура. В резултат на това някои артикули на ИКЕА бяха разпродадени, а ритмичността на доставките се възстановяваше доста по-бавно. Не можем да не споменем събитието, че магазините ни посрещат повишен брой гости. В този смисъл, като се вземат поради изброените фактори, ние посрещнахме всички провокации и приоритизирахме ритмичното обезпечаване на артикули за нашия пазар, тъй че сега сме в доста добра позиция и с убеденост мога да кажа, че подобренията са все по-видими с всеки минал ден - без да броим единични случаи, доставките към този момент идват в точния момент и складовият ни потенциал е съвсем напълно напълнен.
Магазините в България минаха към нов дистрибуционен център в Румъния, който е доста по-близо до страната ни. Какви проблеми взема решение този център?
- От 2021 година логистичната база с повърхност 75 хиляди кв.м в Румъния се употребява от IKEA Supply като дистрибуционен център за входящи и изходящи интервенции за магазините в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие. Центърът е от стратегическо значение за българския пазар, защото се намира в непосредствена непосредственост до него. Виждаме огромен прогрес през последните месеци, изразяващ се в положителното осъществяване на поръчките и постоянните графици за доставка.
Как е проведена дистрибуцията на онлайн поръчките в страната, за какво има закъснение на доставки до клиенти?
- Дистрибуцията на онлайн поръчките е eдно от провокациите, пред които компанията ни се изправи през миналите две години. Съвсем разбираемо е, че по време на затварянето на обектите, а и по-късно, забележителна част от потока от нашите клиенти се насочи най-вече онлайн, а това се отрази на някои от вътрешните ни интервенции.
Реклама
Появиха се избрани разстройства и в оперативната успеваемост на нашите локални сътрудници. От септември започнахме работа с още една логистична компания в България, която обезпечава доставки в последната права до нашите клиенти, за реализиране на още по-добро равнище на обслужване.
Как се отразява войната в Украйна на бизнеса? Имате ли снабдители от Украйна?
- Не мисля, че има бранш, който да не е обиден от този спор, било то директно или индиректно.

През юни Inter IKEA разгласи, че управляваният от IKEA Industry бизнес в Русия ще понижи броя на чиновниците и ще стартира развой по намиране на нов притежател за четирите заводи. Вносът и износът на артикули на IKEA за и от Русия и Беларус са прекратени.

Освен това се поставят спомагателни старания за ръководство на комплицираните аспекти и минусите на нашата верига за доставка, както и разноските, свързани с преустановяване на интервенциите по доставяне от Русия и съкращаване на наличието на Inter IKEA Group.
Реклама Как се отразява инфлацията на продажните цени - какъв брой се усилиха тази година и коя стока е с най-голям растеж?
- До този миг имаме главно корекции при някои артикули с увеличена себестойност и вършим всичко допустимо да абсорбираме покачването, тъй че то да бъде усетено минимално от нашите клиенти. Правим промени и във всички наши оперативни действия - усъвършенстваме процеси и понижаваме разноските си на всички места, където виждаме опция за усъвършенстване.
Отчитате ли промени в потребителското търсене вследствие на пандемията и растежа на цените? Кои са най-продаваните продуктови групи в България?
- Когато обстановката в света е несигурна, а инфлацията е превзела голям брой пазари, в това число и българския, анализаторите биха очаквали стесняване на търсенето. Но все пак ние не записваме сходна наклонност, изключително що се отнася до стоките за дома - персоналното пространство е мястото, в което българинът влага. Според мен това е обвързвано с високия % от хора, които имат лично жилище.

Това, което следим, е целево посещаване на магазините ни, както и увеличено търсене на продуктови категории като спални и офис обзавеждане, което отдаваме на трансформацията, протичаща се с живота на хората и техните домове.

Кухните несъмнено се подреждат измежду най-продаваната категория. Интегрирахме нова 3D стратегия за обмисляне на кухнята, която е интуитивна и събира всичките ни интериорни познания, с цел да улесни клиентите при изработването на плана. И по този начин растежът на продажбите на кухни през миналата година означи 26% по отношение на миналата година. Това се дължи главно на гъвкавите модулни решения, известната услуга " Онлайн среща " за планиране с наш специалист, както и на положителното равнище на наличност на най-продаваните кухненски комбинации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР