Виваком“ е безспорен лидер без ефективна конкуренция на пазара на

...
Виваком“ е безспорен лидер без ефективна конкуренция на пазара на
Коментари Харесай

След придобиванията: Доминацията на „Виваком“ при подземната мрежа расте

„ Виваком “ е неоспорим водач без ефикасна конкуренция на пазара на пасивна инфраструктура и това постанова нуждата регулаторът да се намеси, с цел да се подсигурява баланс. Това излиза наяве от отчета на Комисията за контролиране на известията (КРС), основан на разбора на въпросната телекомуникационна ниша.

Става дума за подземната канална мрежа, през която всички тв и интернет снабдители опъват кабелите до крайните си консуматори. Основната част от нея е построена още по времето на държавната „ Българска телекомуникационна компания “ (БТК), която по-късно бе приватизирана и през годините трансформирана в днешната „ Виваком България “.

Припомняме, че предходната година породи спор сред 8 доставчика на тв и интернет и „ Виваком “ поради решението на телекома още веднъж да вдигне цените за достъп до каналната си мрежа, единствено няколко месеца откакто към този момент го бе направил. Операторът изиска 25.3% повишаване от 1 януари, като се аргументира с насъбраната инфлация за трите години до октомври 2022 г.  През юни КРС забрани този ход и разпореди връщане към предходните равнища. 

В отчета си за положението на пазара Комисията проучва данните за него към 31 декември 2022 година, когато общо 104 предприятия имат лична канална мрежа. Нейната обща дължина възлиза на 11 367,3 км, съвсем половината от които са на „ Виваком “.

След придобиването от телекома на няколко играча в бранша, също притежатели на канална мрежа – „ Нетуоркс-България “, „ Телнет “ и „ Булсатком “ – размерът на инфраструктурата на съперниците се свива до 43%. За съпоставяне, вторият максимален притежател на шахти е „ А1 България “ с едвам 6.7% от цялата инфраструктура. Само още три компании имат процентен дял от 2 или малко над 2%.


economic.bg
Заключенията от разбора на пазара на едро на достъп до пасивна (физическа) инфраструктура сочат липса на ефикасна конкуренция и съществуване на дружество със значително влияние върху съответния пазар “, гласи главният извод от разбора на Комисията за защита на конкуренцията.

„ Виваком “ има най-голямата пасивна инфраструктура (канална мрежа), която не може елементарно да бъде дублирана. Същевременно достъпът до тази инфраструктура е от сериозно значение за съперниците от позиция на достигането до крайните консуматори. „ Съчетано с съществуването на отвесна интеграция, това дава опция на „ Виваком “ да въздейства върху положението на конкуренцията както на обсъждания пазар, по този начин и на обвързваните пазари на дребно на широколентов достъп до интернет, платена телевизия, гласови услуги “, отбелязва КРС.

Тъй като инфраструктурата не може да бъде елементарно дублирана, „ Виваком “ може да работи без значение от съперниците и клиентите си на пазара на едро. Сред вероятните опасности, обрисувани от Комисията, са:
отвод от даване на достъп;умишлено закъснение или отлагане;прекомерни изисквания;дискриминация във връзка с качеството;непредоставяне на информация;и други.
КРС предлага някои регулаторни промени, свързани със отговорностите за даване на достъп до шахтите, равнопоставеност и бистрота. 

Избраните от КРС отговорности не се разграничават в огромна степен от действащите съгласно наредбите на ЗЕСМФИ симетрични отговорности. Разликата е в детайлизирането им във връзка с задълженото дружество, както и в процедурите по авансово одобрение на Типовото предложение и цените. В този смисъл избраните отговорности не пораждат спомагателни административни и финансови тежести за задълженото дружество “, показват от Комисията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР