Вицепрезидентът ще посети българското средно училище Христо Ботев в Братислава,

...
Вицепрезидентът ще посети българското средно училище Христо Ботев в Братислава,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът ще посети българското средно училище Христо Ботев в Братислава

Вицепрезидентът ще посети българското приблизително учебно заведение " Христо Ботев " в Братислава, което отбелязва 75 години от основаването си. Йотова ще се срещне и с представители на българската общественост в словашката столица.

" На нас ни липсва родината. Ние може да сме избрали, тук да сме останали, само че с това учебно заведение ние поддържаме и себе си, и духа на България, а учим и останалите на приемливост. Защото при нас учат деца от 4-5 разнообразни националности ", споделя Николай Йорданов, шеф на българското Средно просветително учебно заведение " Христо Ботев " в Братислава, основано преди 75 години по самодейност и със средства на българите тук.

От 1995 година учебното заведение е включено в мрежата на словашките учебни заведения. Учениците получават две дипломи за приключено приблизително обучение - словашка и българска.

" През годините това учебно заведение се е утвърдило дотам, че сме стигали до 14-о място в системата на словашките учебни заведения по успешност на зрелостните изпити ", изясни Йорданов.

Вицепрезидентът е специфичен посетител на честването на 75-та годишнина на българското учебно заведение:

" Толкова доста гении, такава обич към българщината. Те приказват превъзходен български език, знаят българската литература, знаят толкоз доста за Христо Ботев ", уточни Йотова.

В момента в учебното заведение се образоват 100 деца. Повечето от тях словаци.Виктория Величкова е измежду тях. Казва, че българският е хубав език. Любимата ѝ дума е мама.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР