Вицепрезидентът откри в Националната опера в Букурещ изложбата 80 години

...
Вицепрезидентът откри в Националната опера в Букурещ изложбата 80 години
Коментари Харесай

Изложба за спасяването на българските евреи откри вицепрезидентът Йотова в Букурещ

Вицепрезидентът откри в Националната опера в Букурещ изложбата „ 80 години от спасяването на българските евреи “ с документи от фонда на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, която е под патронажа на президента. На откриването участваха представители на дипломатическия корпус в Румъния, както и на еврейската общественост в страната.

„ Изложбата показва подвига на елементарните българи, на българската страна, на български политици и на българската православна черква за спасяването на българските евреи. Всички те застанаха пред влаковите композиции и не разрешиха на своите другари, съседи, познати да заминат за лагерите на гибелта. Българите сме горди наследници на тези смели хора, които с риск за своя и на фамилиите си живот избраха страната на правдата и човеколюбието “, посочи в словото си Йотова. Тя акцентира, че през днешния ден 20-български праведници са носители на най-високото самопризнание за човечност на Световния център за възпоминание на Холокоста „ Яд Вашем “ в Йерусалим.

„ Няма мотив, който може да оправдае едно от най-големите закононарушения в историята на човечеството – убийството на над 6 млн. души единствено поради етническата им принадлежност. Човечеството постоянно ще носи сянката на този срам. За да не се повтарят повече в никакъв случай годините на Втората международна война и на Холокоста, тази история би трябвало да се познава и днешната галерия е част от това знание “, уточни вицепрезидентът. Тя дефинира като рискови опитите да се отхвърля Холокостът. „ Такива гласове се зараждат в радикални придвижвания в Европа. Антисемитските прояви поставят и през днешния ден своя срамен отпечатък в обществата и живота ни “, съобщи Йотова. Вицепрезидентът прикани за зоркост към всички форми на ненавист, отказване и принуждение. „ Трябва изрично да заявяваме: Никога повече ненавист, принуждение, войни “, акцентира тя.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР