Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел,

...
Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел,
Коментари Харесай

Габриел: Двустранен проблем между България и Република Северна Македония няма

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел, която дойде в Скопие през днешния ден, откри в Българския културно-информационен център в столицата галерия „ Пловдив - град на мозайките ” и се срещна с представители на българската общественост в Северна Македония. Те я срещнаха с проблемите, с които се сблъскват, и упованията си за намиране на решения. 

Двустранен проблем сред България и Република Северна Македония няма. България е страна членка на Европейски Съюз и отстоява правилата и полезностите на Европейски Съюз. Когато Северна Македония желае да стане член на Европейски Съюз , тя би трябвало да покаже, че участието в Европейски Съюз значи отговорности и изпълнени обещания. Разбирането в Европейски Съюз е ясно - желаеме да покажем, че правата на индивида и правилата на Европейски Съюз би трябвало да бъдат спазвани ”, уточни Габриел. 

По думите й е належащо сред двете страни „ да се сътвори позитивен дневен ред ”.

„ Историята има своето значение и тя би трябвало да бъде обект на полемика на историците и специалистите, тъй като всякога, когато се дават мотиви да се злоупотребява с нея, тя се политизира и радикализира. Така се въртим в обаян кръг ”, сподели Габриел.

Тя уточни и две от значимите промени , които се плануват в Закона за българското поданство, добито по натурализация, който следва да бъде импортиран в Народното събрание - специфична гала при приемането му и лишаване на българското поданство, в случай че придобилият го си разрешава език на омразата и недобро отношение към страната, която му го е предоставила. 

„ Вярвам в силата на културната дипломация ” , сподели българският министър на външните работи при откриването на изложбата „ Пловдив - град на мозайките ” в салона на Българския културно-информационен център, тъкмо година откакто културната институция на страната ни влезе в новите си пространства в центъра на Скопие.

" В мозайките виждам три послания - традиция и история, тъй като е значимо да запазим традициите си и да познаваме историята си, ентусиазъм от разнообразието, тъй като това е страстта, познавайки предишното, да го проектираме и в бъдещето и познание. Познавайки това, което имаш, носиш познание на света, в Европа, в Северна Македония, сподели Габриел.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Северна Македония ще взе участие в работната вечеря, в границите на 30-та министерска среща на ОССЕ, която се организира в Скопие, като столица на страната-председателстваща организацията през 2023 г. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР