Висшият касационен съд (ВКС) възобновява дело, приключило през 2018 г.,

...
Висшият касационен съд (ВКС) възобновява дело, приключило през 2018 г.,
Коментари Харесай

Съдът връща делото за убийството на студента Михаил Стоянов, убит преди 15 години заради хомофобия

Висшият касационен съд (ВКС) възобновява дело, завършило през 2018 година, относо убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в Борисовата градина. Това излиза наяве от прессъобщение на правосъдния орган.

Стоянов е погубен през 2008 година в столичния парк по хомофобски подбуди от група мъже, които признават, че са " прочиствали " парка от гей мъже. Извършителите на действието - Александър Георгиев и Радослав Кирчев, които по това време са още възпитаници, са арестувани и наказани. През 2018 година съдът постанови 10 години отнемане от независимост за Георгиев и 4 години и 6 месеца наказване за Кирчев.

Съдебният развой стигна и до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), защото майката на Стоянов осъди България поради изчезналото по това време законодателство за по-строго наказване за закононарушенията от ненавист, осъществявани по хомофобски подбуди.

Делото в този момент още веднъж ще бъде прегледано, откакто в края на юли и го допълниха с ремонти, според които законът към този момент планува по-тежки санкции за закононарушения от ненавист, осъществени на основа полова ориентировка.

От прессъобщението на Върховен касационен съд излиза наяве, че делото е формирано по искане на основния прокурор въз основа на решението на Европейски съд по правата на човека по делото " Стоянова с/у България ". Според съда в Страсбург българските управляващи не са реагирали по подобаващ метод на хомофобските претекстове за смъртоносното нахлуване против Стоянов.

В претекстовете на Върховен касационен съд се споделя, че новият състав на съда би трябвало в рамките на своите пълномощия да установи категорично и извърши надлежна оценка на тежестта на характерните дискриминационни претекстове за осъществяване на закононарушението, както и на смисъла им за установяване на наказванията на двете наказани лица.

Съгласно новите промени в Наказателния кодекс убийствата, осъществени по подбуди, свързани със половата ориентировка на потърпевия, се санкционират с по-тежки присъди.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР