Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на

...
Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на
Коментари Харесай

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна лиши от някогашния началник на Държавната работа за специфични връзки на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути - по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

Това деяние е разследване от обвиняванията в заграбване и пране на пари против Юрий Щихол.

Щихол беше уволнен от SSSCIP предходната седмица, до момента в който прокурорите започнаха следствие на хипотетичната корист на организацията с $1.7 милиона държавни средства.

В неотдавнашното си изказване съдът очерта по какъв начин Щихол и още петима души сякаш са употребявали позициите си, с цел да отклонят средства посредством придобиване на “, предопределени за сигурни регистри на данни.

Съдът твърди , че през 2021 година шестте лица са си сътрудничили, с цел да провеждат няколко контракта, които са разрешили закупуването на програмен продукт на стойност $6.2 милиона, като са употребявали държавни средства в размер на $7.9 милиона.

Предполага се, че несъответствието от $1.7 милиона в средствата е било изтеглено към офшорни структури за пране и следващо преразпределение сред обвинените. В рамките на продължаващото следствие се оповестява, че украинските държавни антикорупционни организации са конфискували от Щихол криптовалути, измежду които – 1.2 милиона USDT , 331 TRX и 6.9 BTC , които се равняват надлежно на $1.2 милиона, $35 и $266,000.

Според информацията Щихол е бил задържан на 23 ноември и освободен под гаранция на идващия ден против $693,000. Бившият заместник-ръководител на SSSCIP, също забъркан в тази ситуация, е бил арестуван на 27 ноември и му е избран двумесечен арест, като гаранцията е размер на $276,000.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР