Висши свещенослужители от три религии благословиха хляба на България. Това

...
Висши свещенослужители от три религии благословиха хляба на България. Това
Коментари Харесай

Владика, мюфтия и равин благословиха хляба на България

Висши свещенослужители от три религии благословиха хляба на България. Това се случи на откриването на 30-тото издание на профилираната галерия за самун и хлебни произведения " Булпек " в Интер експо центъра в София.

Молитва за благополучие насочи първо Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп. След това благословията си даде Бейхан Мехмед, заместник-главен мюфтия.Своята молитва, въпреки и задочно, насочи и основният равин на България Йозеф Саламон, който не съумя да участва на тържеството.
-->
В него присъединяване взеха омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, шефът на фонд „ Земеделие “ Георги Тахов, производители – участници в „ Булпек “, доста посетители на празника.

„ Да има самун значи да има мир “, сподели ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите  /НБСХС/ Мариана Кукушева.

„ Хлябът е специфична храна. Молитвата на всички религии, на всички нации. За нас, българите, хлябът е заветен. Той е началото и краят. Споделайки хляба, споделяме живота си “, добави Мариана Кукушева.

Тя посочи, че хлябът е това, което ни сплотява. А обединяването е доста значимо в тежките времена, в които живеем. Благословията от представители на трите съществени религии е знак на това обединяване.

„ Надявам се мярката за нулев Данък добавена стойност за хляба да остане за непрекъснато, тъй като тя е обществена и има действителен принос в борбата с инфлацията “, сподели още Кукушева

Диана Ковачева напомни, че в взаимната работа с НБСХС са реализирани значими победи, които са в интерес на българския консуматор – и против двойния стандарт на храните, и за нулевия Данък добавена стойност, който докара до понижаване на цената на хляба и изсветляване на бранша.

Зам.министър Джиков уточни, че тазгодишната годишна продукция от пшеница е доста добра – прибрани са 6,3 млн. тона, като 93% са с доста високо качество. Има задоволително както за облекчаване на вътрешното ползване, по този начин и за експорт.

„ Хлябът е в основата на продължението на човешкия жанр. След Втората международна война хлябът ни е извадил от рецесията, на него разчитаме и в този момент “, сподели зам.министър Джиков. И прикани ръководещите по-често да се сещат за историята с френската императрица Мария Антоанета и следствията от думите й – „ След като народът няма самун, да яде пасти “.

„ Професията „ хлебар “ е толкоз благородна, колкото и лекарската “, уточни още зам.министър Джиков. И подчертава, че в лицето на служебния кабинет производителите имат предан съдружник.

„ Гарантирам, че институцията, която съставлявам, ще съблюдава законността и ще пази ползите на всички почтени производители и преработватели “, сподели шефът на фонд " Земеделие "  Георги Тахов.

От името на НБСХС Марияна Кукушева сервира специфични дарове на гостите. Епископ Поликарп получи плакет, изобразяващ хан Кубрат и неговото обръщение какъв брой е значимо обединяването, с цел да бъде мощен един народ. Плакетът е изработен от учениците от Професионалната гимнаизя „ Велизар Пеев “ в Своге. Училището взе участие със собствен щанд на " Булпек ". 

Останалите посетители получиха специален щемпел на ерусалимския крал с трите велики религии – християнство, ислям и юдаизъм.

А Мариана Кукушева пожела на всички: „ Да ви е сладостен хлябът! “. И показа участниците в юбилейното издание на " Булпек ", които са повече от други години - най-малките и най-големите компании, които вършат хляба на България.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР