Висок, елегантен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер пристига

...
Висок, елегантен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер пристига
Коментари Харесай

Време за четене: романът „Списъкът на Шиндлер“ с ново издание у нас 77 години след освобождението на Аушвиц

Висок, грациозен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер идва в Краков при започване на Втората международна война. Целта му е ясна – да натрупа благосъстояние в този превзет град, употребявайки чара и връзките си като сътрудник на Абвера, а също другарствата, основани на по чашка.

Хедонист по природа е и комендантът Амон Гьот. На пръв взор двамата имат доста общи черти, само че лудостта на войната ще ги обърне в противоположни направления. Гьот ще се изкриви до дъно като нацистки главорез, до момента в който Оскар ще трансформира фабриката си в ноев ковчег за хиляди евреи и ще се посвети на опазването им.

Романът на Томас Кинийли „ Списъкът на Шиндлер “ е като мозайка: историята е за Холокоста, само че и за човешката природа, в която авантюристът и хуманистът, ангелът и дяволът са във безконечна битка. А смисълът от нея е заключен в стих от Талмуда: „ Онзи, който избави и един живот, избавя целия свят “.

Томас Кинийли (1935) е австралийски публицист, драматург и сценарист. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и актуалния разказ. „ Списъкът на Шиндлер “ (1982) е най-популярната му творба, която през 1993-та Стивън Спилбърг екранизира. Книгата е отличена с „ Букър “, а филмът – със седем награди „ Оскар “.

„ Забележителна история за силата да спасяваш човешки животи, когато всяка жила от цивилизацията е отдадена на тяхното заличаване. “ - „ Ню Йорк Таймс “

 книга Списъкът на Шиндлер Издателство Кръг
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР