Вирусите основно се вдишват през носа, а през тъканта на

...
Вирусите основно се вдишват през носа, а през тъканта на
Коментари Харесай

Грипът предизвиква ужасни усложнения, вирусолог зове да носим маски

Вирусите главно се вдишват през носа, а през тъканта на защитните средства по-рядко минават, изясни проф. Ива Христова

Грипът може да провокира инфектиране на вътрешните органи, нефрит, артрит, енцефалит. Това доста по-често за възрастните хора и при хора с имунна супресия, сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Дали вирусът ще докара затруднения можем да преценим по продължителността на болестта, прибавя тя, а на въпроса по кое време се чака да има грипна почивка отговори, че е доста мъчно да се предвижда, само че въпреки всичко посочи, че е прекомерно евентуално тя да стане факт в края на януари. 

Ако за към седмица към момента нямаме усъвършенстване, би трябвало да се обърнете към експерт. „ Друг знак е когато смяната в цвета на респираторния секрет, а кашлицата става по-дълбока и човек се усеща все по-отпаднал. Когато се насложи бактериална зараза секретът става зеленикав, жълтеникав, а кашлицата по дълбока и по-честа. Повишава е температурата още веднъж “, съобщи проф. Христова. 

„ Грип има на всички места към нас и той се ускорява. Миналата седмица доказахме в института и грип Б, и вторият вид А H3N2 ”, добави тя. 

Според нея е значимо да се ревизира дали сме заболели от грип, от COVID-19 или от респираторен вирус, само че не и дали сме с вид А или вид Б вируси. Желателно е се направи PCR тест, с цел да стане ясно от какво боледуваме, само че бързите проби също оферират много добра диагностика. 

„ Клиничните признаци на гриповете А и Б са прекомерно сходни и на процедура неразличими. Важното е да се стартира рано с приема на противогрипни лекарства, още в първите 1-2 дни от появяването на признаците ”, съобщи вирусологът

„ Това би трябвало да стане още когато имаме интензивно реплициращ се вирус първоначално, т.е. преди да се разсъни имунната система и да го нападна “, добави тя. 

След като водещият Виктор Николаев я пита за какво са единствено два антигрипните медикамента -  Тамифлу и Реленца, проф. Христова отговори, че те се оказали най-ефикасни и към този момент има задоволително насъбран опит с тях. „ Други препарати се изпитват, само че доста сложни се намират нови антивирусни и антибактериални средства “, посочи тя. 

„ Има голяма потребност от маски. Разумната страна да носи, а за другите – няма по какъв начин! Слагането на тези защитни средства е избавило доста повече човешки животи от всичко останало. Вирусите главно се вдишват през носа. През маската минават доста по-рядко и по-малко “, съобщи вирусологът. 

„ Ако на третия ден след разболяването се почувствате добре, е желателно да си останете най-малко още два дни у дома, с цел да е несъмнено, че няма към този момент вирус и не може да заразявате. Има и по-тежко заболели, които може да носят вирусите и две седмици “, сподели още тя. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР