Виртуозното музикално трио HORA NOVА ще изнесе днес, 11 май,

...
Виртуозното музикално трио HORA NOVА ще изнесе днес, 11 май,
Коментари Харесай

Виртуозно фолклорно трио с концерт днес в ReBonkers

Виртуозното музикално трио HORA NOVА ще изнесе през днешния ден, 11 май, концерт във Варна. Събитието ще стартира в 19.00 в културното пространство ReBonkers.

Музикантите прекосяват другите фолклорни обичаи на Балканите и демонстрира по достоверен метод по какъв начин музиката може да бъде свързващо звено в раздрания мултиетнически гоблен.

С лекост, ученолюбивост и възприятие за импровизация музикантите съумяват да съчетаят любовта си към хубостта и особената потиснатост на балканската национална музика и вълнуващите песни на пътуващите хора с други източници на ентусиазъм от Барок до Барток, от Бибоп до Берио.

Основателката на ансамбъла, Анти декор Клевиц, е израснала в Хърватия, където интензивно учи музиката на Балканите, Унгария и ромите. С гласа, цигулката и тенорната си цигулка, тя предава чувството за един свят, изпълнен с благополучие, неукротим блян, яд и горест. Нейните песни са пъстри като самия живот,понякога мъчителни, от време на време радостни, от време на време нежни, от време на време трагични. Те описват за снахата, която заплаща за хубостта си с живота си, или за измъчваната танцуваща мечка, чиито доходи се стичат в гърлото на притежателя ѝ, и така нататък

Йоханес Лауер свири на тромбон и кара мечката да ръмжи и да въздиша. Той свири лиричнo-поетични сола, усилва мелодиите с бездънен бас в подобаващите моменти или вплита комплицирани модели от афро- и латиноамерикански ритми, които напълно естествено намират своето място в тази версия на балканската музика.

Сандер Ховинг свири на алтова виола и принуждава този старотрансилвански инструмент да разгърне своята необикновена, ритмична и хармонична, мощна и богата тирада. Също по този начин нищо не го възпира да се изявява и като солист на виолина и виола.

Очакваме ви на 11 май след 18:30 в ReBonkers!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР